САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Съмняваш се, че имаш невръчена пътна глоба? Провери онлайн в МВР

от БНТ
10:00, 24.06.2020
6700
Чете се за: 01:04 мин.
У нас
съмняваш имаш невръчена пътна глоба онлайн провери мвр

Гражданите ще могат вече да правят справки за невръчени глоби по Закона за движение по пътищата през интернет портала на МВР.

Услугата ще е достъпна от утре, 24 юни, като проверката ще се извършва по номер на свидетелство за управление и ЕГН.

До настоящия момент хората имаха възможност да правят проверка само за дължими глоби по Закона за движение по пътищата (ЗДвП) по влезли в сила фишове, електронни фишове и наказателни постановления.

Сега чрез услугата "Проверка на задължения по ФИШ/АУАН/НП с възможност за плащане" (https://e-uslugi.mvr.bg/ESP.Web.Portal/KATActs/ActService/Index), при въвеждане на номер на свидетелство за управление на МПС (СУМПС) и ЕГН/ЛНЧ, те ще могат да проверяват както за неплатени задължения, така и за наличие на издадени, но невръчени наказателни постановления и/или електронни фишове.

Както и досега при наличие на връчени и влезли в сила наказателни документи, по които се дължи глоба, се извежда списък с неплатени задължения и е осигурена възможност за плащане на дължимите суми директно през Портала за административни услуги на МВР.

Другите възможности за заплащане задълженията са чрез ПОС терминал в структура на МВР, банков превод, пощенски запис, интернет банкиране, каси за парични преводи и чрез КЕШ терминали.

"Важно е гражданите да знаят, че за да стане дължима глобата наложена с даден административно-наказателен документ, не отпада необходимостта той първо да бъде връчен и влязъл в сила, съгласно нормативно заложените срокове. Стъпките тук са две. Електронен фиш може да бъде връчен във всяко районно управление на МВР или в звено "Пътна полиция", като след връчване може да бъде платен веднага чрез ПОС терминал на място или Портала, както и останалите начини - по банков или чрез КЕШ терминал. За връчване на наказателни постановления е необходимо водачът да посети лично звеното на "Пътна полиция" към областната дирекция на МВР по постоянен адрес", допълват от полицията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Правителството удължава извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Какво ще се промени?
Правителството удължава извънредната епидемична обстановка до 15 юли. Какво ще се промени?
НС отхвърли искането на БСП за изслушване на премиера Борисов
НС отхвърли искането на БСП за изслушване на премиера Борисов