НОВИНИ

Сърбия е първият финалист на световното първенство по баскетбол за мъже

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
13:49, 08.09.2023
Чете се за: 02:42 мин.
Спорт
сърбия първият финалист световното първенство баскетбол мъже
Слушай новината

Сърбия ще играе на финал на световно първенство по баскетбол за мъже. Дори и без да разчитат на някои от най-големите си звезди като Никола Йокич и Василие Мицич, момчетата на селекционера Светислав Пешич надиграха Канада с 95:86 (23:15, 29:24, 23:24, 20:23) в първия полуфинал на шампионата на планетата във Филипините.

Западните ни съседи започнаха по-уверено и концентрирано двубоя, като след първата четвърт водеха с осем точки разлика – 23:15, а на полувремето авансът им достигна 13 – 52:39. „Кленовите листа“, които по-рано в турнира детронираха Испания и играха на първи полуфинал в историята си, показаха по-добра игра след почивката, но усилията им се оказаха недостатъчни срещу стабилния тим на сърбите.

Богдан Богданович поведе сърбите с 23 точки при 8/12 стрелба от игра. Никола Милутинов прибави дабъл-дабъл от 16 точки и 10 борби, Огниен Добрич също отбеляза 16 точки, Марко Гудурич завърши с 12 точки, а Алекса Аврамович регистрира 10.

Ар Джей Барет бе над всички за Канада с 23 точки. Дилън Брукс записа 15, Шей Гилджъс-Алекзандър прибави 15 точки и 9 асистенции, а Никейл Алекзандър-Уокър приключи срещата с 10 точки.

По този начин бе съкрушена мечтата на канадците за първи в историята им финал на световно първенство. Селекцията на Жорди Фернандес не успя да надлъже опитните сърби, въпреки че бе фаворит преди началото на срещата.

Югославия има пет световни титли, като последните две през 1998 г. и 2002 г. са спечелени от отбор доминиран от сърби, но във федерация с Черна гора.

На финала в неделя Сърбия ще се изправи срещу САЩ или Германия, които играят по-късно днес във втория полуфинален мач.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицаи от Ветово помогнаха за спасяването на 6-дневно бебе
Полицаи от Ветово помогнаха за спасяването на 6-дневно бебе
Неофициално: Парламентът спира работа малко преди местния вот
Неофициално: Парламентът спира работа малко преди местния вот