Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Съвети за безопасност при гръмотевични бури

от БНТ
14:23, 30.05.2022
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
съвети безопасност гръмотевични бури
Слушай новината

През последните дни в страната на много места имаше интензивни валежи с гръмотевични бури. Какво трябва да правим за своята безопасност и сигурността на домовете ни при мълнии? EVN България предоставя полезни и практични съвети за сигурност:

Съвети при гръмотевични бури в дома или на работното място:

· изключете от контакта електрическите уреди, които най-много се влияят от външно пренапрежение – телевизор, компютър, климатик и др.

· с цел защита на сградата от пряко попадане на мълнии може да изградите мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде заземена съгласно изискванията и периодично проверявана.

· за защита на домакинските уреди и вътрешната електрическа инсталация е препоръчително да има монтирана катодна защита в ел. табло на сградата или устройства като UPS, протектори и разклонители с предпазител и/или катоден отвод.

Съвети при гръмотевични бури, ако се намирате на открито, сред природата и Ви настигне или приближава гръмотевична буря:

· по възможност отдалечете се от електропроводи.

· не хващайте/не докосвайте метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.

Съвети при къмпингуване:

· ако Вашата каравана или палатка влезе в контакт със скъсан или повреден електрически проводник или се намира в близост до повредения електропровод, незабавно се отдалечете и останете на безопасно място до пристигане на аварийна група на Eлектроразпределение Юг.

· ако проводникът е паднал на земята, не го докосвайте! Имайте предвид, че по него е възможно да има напрежение. Стойте далеч – минимум на 8 метра разстояние от проводника!

В случаи на авария клиентите на EVN могат да сигнализират денонощно на телефон 0700 1 0007.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Алена Щерк е убита по особено жесток начин, обвинен е бившият ѝ приятел
Алена Щерк е убита по особено жесток начин, обвинен е бившият ѝ приятел
Тибо Куртоа е играл с контузия във финала на Шампионската лига
Тибо Куртоа е играл с контузия във финала на Шампионската лига