Сдружението на общините: Премахването на Общинските съвети е против Конституцията

от БНТ
12:24, 21.06.2021
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
позиция сдружението общините предложението премахване общинските съвети
Слушай новината

Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) категорично възразява срещу разпространените твърдения, че кметове искат премахването на общинските съвети. Сдружението категорично възразява срещу опитите легитимните органи на местното самоуправление да бъдат въвличани в подобни спекулации. Общинските съвети са конституционно определени органи на местното самоуправление и всяка дискусия за премахването им оценяваме като опит за посегателство срещу правовия ред в държавата. Това се казва в позиция до медиите от НСОРБ.

Поводът за позицията е предложението на кметове на кметства за премахване на Общинските съвети. То беше изразено от кметовете на малките населени места на среща със служебния премиер Стефан Янев в събота.

Служебният премиер в Поповица: При доказани нарушения компромиси няма да има

Ето какво още се казва в позицията на Националното сдружение на общините:

"Конституцията на Република България ясно е определила в чл. 138 Общинският съвет като орган на местното самоуправление в общината и кметът на община като орган на изпълнителната власт /чл. 139/. Зачестилата през последните месеци тревожна активност на кметове на кметства, присвояващи си чужди правомощия и представящи се за изразители на мнението на гражданите, са повод за сериозно безпокойство относно декларираните намерения за промяна на устройството на местното самоуправление в България.

Припомняме на всички граждани и институции, че съгласно Конституцията общината е основната административно-териториална единица, в която се осъществява местното самоуправление. Основният закон на държавата гарантира правото на гражданите да участват в управлението на общината както чрез избраните от тях органи на местно самоуправление, така и непосредствено чрез референдум и общо събрание на населението.

Зачитайки правото на всеки да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин, обръщаме внимание, че същата конституционна разпоредба уточнява, че това право не може да бъде използвано за накърняване на правата и доброто име на другиго.

Основният закон на страната повелява, гражданите и институциите да спазват и изпълняват Конституцията и законите, да зачитат правата и законните интереси на другите.

Припомняме, че след демократичните промени, чл.1 на Конституцията прогласява България като парламентарна република, в която цялата държавна власт произтича от народа. Тя се осъществява от него непосредствено и чрез органите, предвидени в Конституцията.

През последните месеци редица изказвания на представители на така нареченото Национално сдружение на кметовете, чиито членове пропускат съзнателно пълното му название (Национално сдружение на кметовете на кметства), претендират неоснователно да представляват всичките над 3200 населени места в България.

Националното сдружение на общините в Република България, което обединява на доброволен принцип всички 265 общини, изразява загриженост за зачестилите случаи на толериране на подобни изявления. Обръщаме се към всички политици и държавници с апел да не позволяват името им да бъде свързвано с подобни изяви."

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Утре теглят жребия за новия сезон в Първа лига
Утре теглят жребия за новия сезон в Първа лига
Снежана Граматикова спечели сребро от ЕК по джудо в Хърватия
Снежана Граматикова спечели сребро от ЕК по джудо в Хърватия