НОВИНИ

СЕМ: БНТ не използва език на омразата, нито възхваляване на войната или оневиняване на агресията

бнт излъчва живо часов украински телевизионен канал
bnt avatar logo
от БНТ
13:48, 16.04.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Съветът за електронни медии публикува данните от мониторинг за начина, по който Българската национална телевизия отразява войната в Украйна през първите 20 дни от нахлуването на Русия.

Мониторингът обхваща предаванията "Денят започва", "Още от деня", "Референдум", "Панорама", "Денят започва с Георги Любенов" и "Говори сега" в периода 24 февруари - 15 март 2022 г.

"БНТ има специални пратеници в горещите точки още преди началото на военните действия, поради което те от първия ден на руската инвазия дават информация от първо лице. Наблюдението в БНТ1 не отчита използване на език на омразата, както и възхваляване на войната и оневиняване на действия, които биха могли да бъдат охарактеризирани като военни престъпления", се посочва в документа.

В доклада се посочва, че обществената телевизия осъществява голям брой преки включвания чрез скайп или телефон на украински граждани, повечето от които с български произход, които представят своя свидетелски разказ от първо лице за ситуацията край тях и споделят личните си истории, които очертават огромната трагедия, сполетяла украинската държава и народ.

При предаването на информацията, свързана с войната, БНТ не допуска разпространение на шокиращи кадри и изображения, не търси сензационност и внимава да не преекспонира ненужно и без това тежката тема.

Участниците в предаванията и журналистите правят ясна разлика между руските войски в Украйна, изпълняващи заповедите на тяхното командване, и руския народ.

"Определено се чуват различни мнения, включително на събеседници, които твърдят, че тяхната гледна точка се заглушава", се казва още в доклада от мониторинга.

Жестоката картина на войната е представена всеобхватно чрез репортажи и интервюта –
както от международния обем, така и (в по-голямата част) собствена продукция, включително специални пратеници на БНТ в районите на военните действия и граничните пунктове, където има съсредоточена голяма маса хора, напускащи зоната на конфликта.

Основното послание след всеки материал по темата е надеждата за скорошен мир и решаване на хуманитарната криза.

"Не се възхвалява или оневинява жестокостта. Не се възхвалява и оневинява насилието. Не се толерира подбуждането към ненавист въз основа на национален признак. Всички са за бързо прекратяване на конфликта, мнозина се опитват да разграничат руския и украинския народ от управляващите ги "върхушки", когато критикуват", се посочва още в документа.

Целия доклад на СЕМ четете тук

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Алън Пардю: Чест е да съм тук, приятно ми е да работя с играчите
Алън Пардю: Чест е да съм тук, приятно ми е да работя с играчите
Десислава Радева се срещна със съпругата на президента на Турция Емине Ердоган
Десислава Радева се срещна със съпругата на президента на Турция Емине Ердоган