НОВИНИ

Северна Корея изстреля междуконтинентална балистична ракета

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
07:11, 18.11.2022 (обновена)
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Северна Корея е изстреляла междуконтинентална балистична ракета, която е можела да стигне до континенталната част на Съединените щати. Властите в Токио съобщиха, че ракета е паднала в японската изключителна икономическа зона.

За жителите на Япония денят започна с поредната провокация на Пхенян. Ракетата била изстреляна в 10.15 часа севернокорейско време. Прелетяла е 1000 километра.

Ясукадзу Хамада, министър на отбраната на Япония: "Изчислихме, че ракетата е паднала на около 200 километра западно от остров Ошима, който е част от префектура Хокайдо, в изключителната икономическа зона на нашата страна".

Максималната височина, до която достигнала ракетата е 6 хиляди километра.

Ясукадзу Хамада, министър на отбраната на Япония: "Анализирахме траекторията на полета. В зависимост от бойната глава и теглото на ракетата, тя е имала способност да измине 15 000 километра. Това означава, че е имала достатъчен обхват, за да достигне континенталната част на Съединените щати".

В Банкок американският вицепрезидент Камала Харис свика спешна среща със съюзниците на Съединените щати от Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество.

Камала Харис, вицепрезидент на САЩ: "Остро осъждаме действията на Северна Корея и я призоваваме да спре по-нататъшните незаконни, дестабилизиращи действия. От името на Съединените щати потвърждавам ангажимента към нашите индо-тихоокеански съюзници. Заедно с представените тук страни ще продължим да призоваваме Северна Корея за дипломация".

Остра реакция дойде и от Сеул.

Ким Джуп - Рак, говорител на началник на щаба на армията на Южна Корея: "Това е сериозна провокация и сериозна заплаха за мира и стабилността на Корейския полуостров".

2022 г. се очертава като рекордна по брой изстреляни ракети от Северна Корея - 60 от началото на годината. За две седмици, това е втория тест на Пхенян с междуконтинентална балистична ракета. Първият се провали.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Павликени готвят нови протести срещу изграждането на завод за каменна вата
В Павликени готвят нови протести срещу изграждането на завод за каменна вата
"Питай експерта": Как да се справим с алергиите
"Питай експерта": Как да се справим с алергиите