НОВИНИ

Схема за фалшиви сертификати: Румънски медици изливали в мивката флакони с ваксини

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:24, 18.11.2021 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
По света
Слушай новината

Петима души са арестувани в Румъния за издаване на фалшиви сертификати за ваксиниране срещу COVID-19. Всички са медицински служители от Северозападната част на страната.

Задържаните предлагали фалшивите сертификати срещу 250-300 евро. В схемата участвали медицински сестри и служители от регистратурата на болниците във Вама Петя и Бихор.

Разследването установило, че за да не предизвикат подозрение, здравните работници отваряли флаконите и изсипвали ваксината в мивката.

Това е нещо, което ни натъжава изключително много. Тъжно е, защото положихме много усилия за организиране на ваксинацията. Искахме да ваксинираме колкото е възможно повече хора.

От фалшивата схема се възползвали предимно румънци, живеещи в чужбина. Те получавали сертификат за ваксинация с препарата на "Янсен", без дори да се явяват във ваксинационния център.

Не мога да разбера каква смелост имат тези хора да извършат подобно нещо. Но изглежда намират кураж в целия този хаос от пандемията, скандалите.

Заради мрежата за фалшиви сертификати, в северозападните румънски окръзи Сату Маре и Бихор са били извършени 13 обиска на жилища. Иззети са 125 000 евро, 75 000 леи и 1000 британски лири.

Срамно е медицински служители да участват в подобни престъпни дейности. Всички трябва да разберат, че със здравето на хората не бива да се играе, каза Валериу Джеорджита, координатор на ваксинационната кампания.

Предполага се, че мрежата е имала още звена. Румънските власти разследват още заподозрени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Естония мобилизира военни от запаса
Естония мобилизира военни от запаса
ЦИК обявява колко депутати ще има всяка от седемте партии в новия парламент
ЦИК обявява колко депутати ще има всяка от седемте партии в новия парламент