НОВИНИ

Шест призови места за националните ни отбори по волейбол през сезона

България стана еврошампион при жените до 20 години, и вицешампион при мъжете в тази възраст.

Шест призови места за националните ни отбори по волейбол през сезона
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
13:02, 08.09.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
Слушай новината

Спортно-състезателният календар за българските национални отбори по волейбол официално приключи. Краят бе белязан от вчерашния финал на европейското първенство за мъже под 20 години, който бе първи за страната ни в тази възраст и направление от 14 години насам.

Селекцията на Мирослав Живков завоюва сребърните медали и така допринесе за най-успешното ни представяне при подрастващите за последните четири години.

България завършва сезона за националните отбори с общо 6 призови места – две първи, три втори и едно трето. По този начин повтаряме постижението ни от миналата година като брой медали, но с по-предни класирания. През 2023 г. имахме едно първо, две втори и три трети места. Това лято родните таланти играха общо четири финала на големи първенства. Равносметката е злато и сребро от Европейско, злато, сребро и два бронза от Балканиада.

1-во място на Европейско първенство за жени под 18 години;
2-ро място на Европейско първенство за мъже под 20 години;
1-во място на Балканското първенство за мъже под 20 години;
2-ро място на Балканското първенство за жени под 18 години;
3-то място на Балканското първенство за жени под 20 години;
2-ро място на Балканското първенство за жени под 16 години.

С тези отличия задържаме и възходяща линия от последните четири години (през 2021 г. медалите бяха 4, а през 2022 г. - 5).

България участва на общо девет турнира това лято. Представянето ни се допълва от девето място на Световно първенство за мъже под 17 години, шесто място на Европейското за жени под 20 години и десето място на Европейското първенство за мъже под 18 години.

"Беше дълго,тежко и изпълнено с емоции лято. Имаше възходи, имаше и разочарование, имаше и сълзи от радост. В спорта не винаги побеждаваш, но е важно отношението към целия процес. Използвам възможността да благодаря на всички състезателки и състезатели за положените усилия през цялото лято, на треньорските щабове и техните мениджъри, на хората, помогнали под една или друга форма, да се обезпечи и реализира целият спортен календар", коментира Николай Иванов, главен координатор на националните отбори.

Страната ни бе домакин и на четири шампионата: историческото първо Световното първенство за мъже под 17 години, ЕвроВолей за жени под 20 години и мъже под 18 години, както и Балканиадата за жени под 16 години.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица Пд продължава с контролите в Турция
Марица Пд продължава с контролите в Турция