НОВИНИ

Щастие, а после тъга – седмицата на Натан Аке

щастие после тъга ndash седмицата натан аке
bnt avatar logo
от БНТ
08:42, 18.09.2021
Чете се за: 04:32 мин.
Спорт
Слушай новината

Съдбата понякога може да бъде жестока. Последната седмица беше такава за защитника на Манчестър Сити Натан Аке. Триумф, а след това мъка.

Футболистът откри резултата в сблъсъка между Манчестър Сити и РБ Лайпциг в първия кръг от груповата фаза в Шампионска лига. Защитникът отбеляза дебютното си попадение в турнира, а “гражданите” победиха с 6:3. За жалост вечерта не му донесе повод за радост.

Баща му, Мойс Аке, е починал мигове след гола на неговия син.

“Изминалите няколко седмици бяха най-трудните от целия ми живот. Баща ми бе тежко болен, а лечението не помагаше. Щастлив съм, че имах подкрепата на моята годеница, приятелите и семейството ми. Снощи, след труден период, отбелязах първия си гол в Шампионска лига и броени минути по-късно баща ми почина. Той бе обгрижван от моята майка и моя брат. Може би така бе писано, той се чувстваше горд и щастлив, щом гледаше мачовете ми. Знам, че винаги ще си с мен и винаги ще си в сърцето ми. Това е за теб, татко”, написа нидерландецът в социалната мрежа Инстаграм.

В началото на месеца 26-годишният играч напусна лагера на националния тим, за да прекара повече време със своя баща.

Натан Аке е роден в Хага. Защитникът можеше да играе за националния отбор на Кот д’Ивоар, където е роден баща му, но бранителят решава да дебютира за “лалетата” през 2017 г. в двубой срещу Мароко.

Мойс Аке е бил треньор по футбол на деца в нидерландската академията “VV Wilhelmus” и е насочил сина си към футбола. Неговата съпруга също е работила към академията, като готвачка. Именно там Натан Аке стартира футболната си кариера. След впечатляващо начало редица отбори проявили интерес към него, но баща му настоял да подпише с Фейенорд.

Влиянието на баща му не е само на футболния терен. Също както баща си, Натан Аке не консумира алкохол. Футболистът се дистанцира от всякакви алкохолни напитки, което затвърждава професионализма му.

Като тийнейджър нидерландецът се мести в Англия и подписва с Челси. След като прекарва три сезона под наем в отборите на Рединг, Уотфорд и Борнемут, защитникът преминава за постоянно при “черешките”. Под ръководството на Еди Хау, бранителят изиграва 115 мача за Борнемут. Прогресът му не остава незабелязан и Манчестър Сити го купува за цели 41 млн. паунда. С екипа на “гражданите” успехите зачестяват и печели Висшата лига, Купата на лигата и стига до финал в Шампионска лига.

РБ Лайпциг изрази своите съболезнования към футболиста със съобщение в социалната мрежа Туитър. В доброжелателните съобщения се присъедини и лидерът в Чемпиъншип Борнемут, където Аке прекара по-голяма част от кариерата си.

Съотборниците му Джак Грийлиш и Риад Марез увериха своя колега, че неговият баща наистина би се гордял.

Треньорът Хосеп Гуардиола изтъкна професионализма на своя състезател на пресконференцията преди предстоящия сблъсък на тима срещу Саутхемптън. Английският шампион е възпрепятстван от контузии и се очаква Аке да бъде титуляр в събота, въпреки семейната трагедия.

“Тъгуваме и сме загрижени. В последните няколко часа го уверихме, че сме щастливи да бъдем до него в този труден момент. Натан показа своя характер, сигурен съм, че в събота ще е готов да се бори за тима”, сподели испанецът.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Автор: Милен Костов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Математик: Ваксините правят COVID да е като грипа, намаляват риска 10 пъти
Математик: Ваксините правят COVID да е като грипа, намаляват риска 10 пъти
Банско се подготвя за новия сезон
Банско се подготвя за новия сезон