НОВИНИ

Ще има ли примирие в Газа? От Хамас са дали своя отговор на преговорния екип

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
06:48, 12.06.2024
Чете се за: 01:20 мин.
По света
Слушай новината

Палестинската групировка Хамас е дала официалния си отговор на предложението за прекратяване на огъня с Израел. Не се съобщава дали предложената от Джо Байдън формула за мир в Близкия изток е одобрена или отхвърлена.

От Хамас са казали на посредниците от Египет и Катар, че споразумението трябва да доведе до незабавно изтегляне на израелските войски от Ивицата Газа. Сделката предвижда размяна съответно на израелски заложници и палестински затворници.

Не е ясно дали от Хамас са се съгласили да върнат отвлечените на 7 октомври хора. Според пожелал анонимност член на преговорния екип, от палестинската групировка отхвърлят почти всички точки в предложеното от Байдън споразумение.

Преди това от Вашингтон твърдяха, че Израел е съгласен с идеята им, но изказвания на премиера Бенямин Нетаняху хвърлиха съмнения върху това. Преговорите между двете страни продължават вече няколко месеца и привидно са в застой. Вчера Съветът за сигурност на ООН прие с 14 гласа "за" и 1 "въздържал се" резолюция за примирие в Газа.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Да сменим личния лекар: Мисия (нe)възможна
Да сменим личния лекар: Мисия (нe)възможна
Опасни горещини в Гърция
Опасни горещини в Гърция