НОВИНИ

Ще отпаднат ли училищните автобуси от ТОЛ - системата?

bnt avatar logo
от БНТ
16:24, 05.03.2020
Чете се за: 01:03 мин.

Директори на училища искат специалните автобуси, с които децата пътуват, да бъдат освободени от тол такса. Според педагозите изключение може да бъде направено, защото с тези транспротни средства се изпълнява социална дейност, а не търговска. Възможност за нейното субсидиране ще бъде обсъждана на предстояща среща между училищните директори и министърът на образованието.

В основното училище в село Караджово, община Садово, учат близо 150 деца. За 43 от тях жълтия автобус е единствена връзка с образователната институция. За част от учителите също.

Красимира Благоева - директор на ОУ „Васил Левски": Автобусите, които превозват пътници, все пак изпълнавят търговска дейност, те печелят от това, училищните автобуси изпълняват социална функция.

По предварителни изчисления пътната такса, която училището ще плати е около 1000 лева за година.

Красимира Благоева - директор на ОУ „Васил Левски": Не може ли тази сума да бъде влагана по друг начин в училищния автобус?

За да не се натоварва с допълнителни разходи делегирания бюджет за 16-местния автобус се търси маршрут без такси. Но не винаги това е възможно.

Здравко Чавдаров - шофьор на училищен автобус: Аз съм по маршрути строго определени за всеки ден, но в случаите, когато се налага да се ходи до общината, до Пловдив, до Асеновград, трябва да се реагира на момента.

От Съюза на работодателите в системата на образованието искат транспортната дейност за стотици училища в малките населени места да се субсидира или жълтите автобуси да бъдат изключени от ТОЛ - системата. Според разчетите, разходите за транспорт сега се увеличават.

За да избегнат първоклсните пътища и магистрали шофьорите на училищни автобуси са принудени да изминават допълнително по 20 километра само за едно зареждане с гориво.

Здравко Чавдаров - шофьор на училищен автобус: Вчера имахме служебна работа в Асеновград, зареждаме и гориво, за да не се налага специално да ходя.

Темата за таксуването на училищните автобуси предстои да бъде дискутирана в средата на месеца на национална среща на директорите на училища с министъра на образованието Красимир Вълчев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Превишения на два показателя са установени в отпадъчните води на русенско предприятие
Превишения на два показателя са установени в отпадъчните води на русенско предприятие
Грипна епидемия в цяла България за периода 6 - 11 март включително
Грипна епидемия в цяла България за периода 6 - 11 март включително