НОВИНИ

Ще промени ли Австрия позицията си за Шенген: Премиерът Денков на визита във Виена

Министър-председателят ще разговаря с австрийския канцлер Карл Нехамер

Александър Марков
от Александър Марков
12:01, 24.10.2023
Чете се за: 04:05 мин.
У нас
Слушай новината

Ще има ли промяна в позицията на Австрия срещу присъединяването на България в Шенген? Премиерът Николай Денков се среща с канцлера Карл Нехамер във Виена, с фокус върху ветото.

Премиерът заяви, че България в Шенген ще е от полза за австрийското общество - послание, което ще се опита да предаде на политическия елит, бизнеса и обществеността.

Министър-председателят изтъкна, че по-малко от 2% от незаконните мигранти в Австрия на практика са преминали през българска територия. Предотвратени са над 158 000 опита за проникване през границата ни, а австрийският бизнес губи годишно 50 млн. евро заради това, че България и Румъния са извън Шенген.

Подробности вижте във включването от Виена на пратениците ни Александър Марков и Росен Петрински.

"Това, което целим с визитата днес, е да обясним ясно на австрийското общество на първо място, а оттам и на австрийските политици, че за тях е по-добре България и Румъния да бъдат вътре в Шенген, в зоната Шенген. Истинският проблем е това, че в Австрия има висок брой мигранти, това действително е проблем за страната. Нашата информация е, че от тези мигранти вътре в Австрия процентът, който идва от страната ни, е изключително нисък - нашите оценки са за около 2% на база на данните общо от европейските служби за влезлите мигранти в Европа. Така че аз съвсем убедено мога да твърдя, че ние не сме проблем за Австрия по отношение на мигрантите", изтъкна Денков.

Във Виена Денков посети австрийския парламент, където проведе среща с председателите на комисиите по въпросите на ЕС, по външна политика, по вътрешни работи, както и с председателя на парламентарната група „Австрия-България, Румъния“ д-р Харалд Трох и с народни представители от различни политически формации.

Предстои среща на четири очи с австрийския канцлер Карл Нехамер.

"Днес няма да получим отговор от австрийския канцлер по въпроса за влизането на страната ни в Шенген. Това е процес, който изисква да се намерят решения на европейско ниво", допълни премиерът преди да отлети за Виена.

В рамките на визитата акад. Денков ще се срещне също с председателя на Обединението на австрийските индустриалци Георг Книл и висши мениджъри на големи австрийски компании, които оперират на българския пазар.

България, която от 2011-а покрива критериите за присъединяване към Шенгенското пространство, все още е блокирана от Австрия и Нидерлания.

Според Австрия в момента Шенгенското пространство не функционира добре и затова не трябва да се разширява докато не бъдат изчистени проблемите. Нидерландия вижда дефицити във върховенството на закона и борбата с корупцията у нас.

Присъединяването на България и на Румъния към Шенген се очаква да бъде обсъдено отново след месец на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС.

В четвъртък и петък Николай Денков ще разговаря с представители на властите в Нидерландия и ще отправи покана към страната да изпрати мисия у нас, която да оцени напредъка по всички проблемни области.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скандал между партиите, подкрепящи кабинета, заради извънредното заседание в парламента
Скандал между партиите, подкрепящи кабинета, заради извънредното заседание в парламента
"Булгаргаз" избра доставчик на втечнен природен газ за януари и февруари
"Булгаргаз" избра доставчик на втечнен природен газ за януари и февруари