НОВИНИ

Ще ремонтират пътищата по границата с Турция, оправят и оградата

bnt avatar logo
от БНТ
08:03, 05.09.2022
Чете се за: 02:00 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

От следващата седмица Министерството на земеделието ще започне оправянето на фронталните и рокадни пътища по границата с Турция. Това заяви в "Денят започва" директорът на "Гранична полиция" Росица Димитрова.

По отношение на възпрепятстващото съоръжение - тази седмица с отпуснатите от Министерския съвет 1,5 млн. лева ще започне възстановяването на компрометираните участъци и да се изрязват храстите.

За първите осем месеца се предотвратени малко над 84 000 опита за преминаване на границата ни с южната ни съседка. На този фон последните данни за миграционния натиск показват, че той се е увеличил в целия ЕС с близо 86% спрямо миналата година.

"Без жива сила на границата не можем. Това, което предприемаме като стъпки, е увеличаване на щата на "Гранична полиция" именно там. Така че да бъдат обучени и назначени гранични служители. 1000 са гранични полицаи по щат на регионална дирекция "Елхово". Ние командироваме още около 800 от различните структури и още около 500 от нашите структури", каза Росица Димитрова.

По думите ѝ българската граница не е разграден двор. "Ние полагаме усилия. Фактите и цифрите говорят, че ние изпълняваме в няколко посоки своите задължения", каза тя.

За контрола и охраната на българската граница - вижте разговора с репортера от БНТ Тихомир Игнатов и експерта по сигурност и бивш командос Иван Янкулов.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Петър Хубчев: Ръководството прави всичко възможно да промени ситуацията
Петър Хубчев: Ръководството прави всичко възможно да промени ситуацията
Жители на Трилистник през сълзи: Не знаем как ще се справим, започваме от нулата
Жители на Трилистник през сълзи: Не знаем как ще се справим, започваме от нулата