НОВИНИ

Ще "сбъдне" ли Томас Тухел мечтата на Англия за световна титла?

Дотук в историята нито един национален селекционер не е успявал да изведе чужда страна до триумф на Мондиал, но може ли немския специалист да промени това?

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:45, 17.10.2024
Чете се за: 06:15 мин.
Национални отбори
Ще "сбъдне" ли Томас Тухел мечтата на Англия за световна титла?
Снимка:
Слушай новината

Много съм развълнуван да започна ново приключение през януари с много специална група от играчи, с която да сбъднем мечтата си в САЩ. Това бяха само част от първите думи на Томас Тухел като селекционер на националния отбор на Англия, а мечтата, за която той говори е повече от ясна - световната титла.

Остават по-малко от две години до Мондиала в САЩ, Канада и Мексико, който ще се проведе навръх 60-ата годишнина от първата и засега единствена световна титла в историята на "Трите лъва". Футболното съперничество между Англия и Германия е добре познато, така че само си представете как биха се почувствали на Острова, ако най-накрая техните любимци стигнат до така бленувания триумф... с немски специалист начело.

Пътят до световния връх обаче е много дълъг, а освен с тежките съперници по пътя, Тухел и Англия ще трябва да се преборят с историята, а тя е категорична - никога досега треньор не е успявал да стане световен шампион със страна, различна от неговата.

Ако погледнем по-задълбочено статистиката, ще открием, че всъщност едва двама селекционери са успявали да класират "чужд" национален отбор на финал на Мондиал. Първият подобен случай е през 1958-а година в Швеция, когато на родна земя "Трите корони" достигат до битката за титлата под ръководството на английския специалист Джордж Рейнър. Любопитното е, че десетилетие по-рано специалистът извежда шведите до олимпийското злато по време на Игрите в Лондон. По онова време обаче шведската футболна асоциация не допуска до участие на световни първенства нито един професионален футболист и така на шампионата в Бразилия през 1950 година Рейнър не може да разчита на мнозина от ключовите си играчи. Осем години по-късно ситуацията е коренно различна и с най-доброто на разположение Швеция постига най-големия си успех на футболната сцена и пред собствена публика достига до финала в Солна, където дори повежда срещу Бразилия. Впоследствие "Тре Крунур" губи с 2:5, а точен на два пъти за бразилците е 17-годишният Пеле, който и до ден днешен остава най-младия голмайстор във финал на световни първенства.

20 години след похода на шведите на крачка от световната титла достига и съставът на Нидерландия. Домакин на Мондиала през 1978-а е Аржентина, а "лалетата" пристигат като вицешампион от последния шампионат на планетата четири година по-рано, където на финала Йохан Кройф и компания са победени от Западна Германия.

Макар и без Кройф в редиците си, който се оттегля от националния отбор след квалификациите за шампионата, "оранжевите" разполагат с имена като Йохан Неескенс, Джони Реп, братята Вили и Рене ван дер Хоф, а начело на тази звездна селекция е легендата - Ернст Хапел. В спора за титлата австрийският специалист и неговите момчета срещат домакина Аржентина. "Гаучосите" повеждат чрез Марио Кемпес в 35-ата минута, но малко преди края на редовното време резервата Дирк Нанинга е точен за нидерландците, пращайки срещата в продължения. Там обаче още един гол на Кемпес и попадение на Рикардо Бертони попарват "лалетата" и носят първа световна титла на аржентинците.

В тази своеобразна класация от селекционери не попада наставникът на Чехословакия през 1934 година Карел Петру, който макар и роден по официални данни в Австро-Унгария, е родом от областта Бохемия, която в исторически план е свързвана със земите на Чехия.

Връщайки се в настоящето, определено можем да кажем, че пред Томас Тухел има планина, която никой не е успявал да изкачи досега. Като треньор на Англия обаче той разполага с един много талантлив състав, а и да не забравяме все пак, че той вече има опит на Острова начело на Челси, който дори изведе до триумф в Шампионската лига през 2021-а година. Една от големите въпросителни около назначението на германеца е обаче как неговият характер ще се отрази на футболистите на "Трите лъва". В миналото Тухел неведнъж е ставал обект на коментари заради поведението си в съблекалнята, което според някои е довело до уволнението му при "сините" и също така е допринесло за известно разделение сред играчите на последния му клуб - Байерн Мюнхен.

Интересно ще бъде и как личността на Тухел ще бъде приета като селекционер на Англия. Вероятно сте добре запознати с отношенията между Джейми Карагър и Гари Невил, които понастоящем са телевизионни анализатори. Двамата рядко са на едно и също мнение, но що се отнася до Томас Тухел и неговото заставане начело на "Трите лъва" и Карагър, и Невил изразиха позиция, че с това решение се "пренебрегват" английските треньори.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Стоичков: "Христо е тук"
Христо Стоичков: "Христо е тук"
Одобрено: ЕК ще отпусне допълнителни помощи за българските земеделци
Одобрено: ЕК ще отпусне допълнителни помощи за българските земеделци