НОВИНИ

Ще улеснят ли промените в закона управлението на етажната собственост?

bnt avatar logo
от БНТ
08:51, 08.05.2023
Чете се за: 01:37 мин.
У нас
Слушай новината

Ще улеснят ли собствениците на апартаменти промените в Закона за управление на етажната собственост, дискутираха в "Денят започва" експерти.

Според Павел Миланов от Асоциацията за регулиране на отношенията в етажната собственост законовите изменения не улесняват собствениците в управлението и водят до това непрофесионалните фирми да са подизпълнител на етажната собственост.

"За първи път в Закона влиза това обикновен управител да се избира с над 50% присъствие на общо събрание. Досега не е имало никакво ограничение. При професионалните домоуправители процентите също се променят – от 67% се сваля на над 50%. Тези промени привилегироват професионалните домоуправители и се насочва вниманието към големи професионални за сметка на малките професионални фирми", добави той.

Според Анатоли Лалчев от Асоциацията на дружествата на управляващи етажна собственост не е проблем това, че фирмите домоуправители се приравнят с обикновените домоуправители.

"Редно е, когато се избира управител на етажната собственост, той да е избран с мнозинство - повече от половината живущи в блока. По този начин се ангажира вниманието и присъствието на собствениците", смята Лалчев.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нови руски ракетни удари в Киев и Одеса
Нови руски ракетни удари в Киев и Одеса
Бруно Балтазар: Наясно съм, че сезонът е разочароващ и феновете не са доволни
Бруно Балтазар: Наясно съм, че сезонът е разочароващ и феновете не са доволни