НОВИНИ

Сигнал до БНТ: Частен хоспис изпраща пациенти с COVID-19 вкъщи?

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:27, 31.10.2020
Чете се за: 01:20 мин.
Още
сигнал бнт частен хоспис изпраща пациенти covid вкъщи

Още един скандален сигнал получихме в редакцията на "По света и у нас": за бум на заразени с коронавирус в хоспис към частна болница в София.

40 от пациентите и 28 души от персонала са с положителни резултати за COVID-19 в хосписа. От там се обаждали на близките на заразени пациенти да си ги приберат вкъщи. Сигналът дойде от притеснени роднини. От заведението са категорични: нямало да гонят никого, но уведомили близките на безсимптомните заразени и само им препоръчали да си ги приберат.

Павлина Павлова е със свой приятел вчера, когато телефонът му звъни. Обаждат се от хосписа, в който е настанил роднина преди 9 дни с отрицателен пи си ар тест. Това, което чува - предизвиква шок.

"Тъй като цялото заведение е пламнало, той трябва да вземе този свой близък в неделя най-късно", разказва Павлина.

Носителите на коронавирус, но без симптоми нямат място в болниците - казва ни шефът на частната болница.

"Нашето задължение е да информираме близките, че в болницата има инфектирани пациенти и инфектиран персонал, с което не изненадваме никой. И предупреждаваме, че полезното за случая е да бъдат карантинирани в домашни условия", обяснява управителят д-р Методи Янков.

Настанените в хосписа обаче имат нужда от специализирани грижи.

"Всичките хора, които са у дома - те веднага автоматично стават контактни. Те биха го взели, макар че би струвало много пари, за да наемат няколко човека да се грижат, за да се сменят, но никой не иска да се грижи за положителен COVID човек", казва Павлина.

"Нито един пациент не е качен на линейката и закаран пред дома му, нито пък е оставен на носилка пред лечебно заведение. Когато близките отказват - ние сме си изпълнили задължението за информация, пациентът остава при нас и ние го гледаме със силите и средствата, които имаме", допълва д-р Янков.

Изпаднали в безизходица Павлина и приятелят й вчера започнали да звънят. Първо в Здравното министерство, РЗИ, отново в министерството, после в Министерския съвет, а след това и на щаба - такъв телефон й дали. И така няколко часа наред- там, където все пак й вдигнали не предложили решение на проблема.

"Важно е ние да знаем като граждани на тази държава ние всъщност при такива сложни ситуации да се обръщаме към държавните институции ли, или направо да се обръщаме към БНТ?, попита Павлина.

Предложението на хосписа, отправено към семействата на хората в хосписа не е разпоредено, нито е съгласувано със столичното РЗИ, обясниха оттам за БНТ. Ще бъде извършена проверка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фандъкова: Поискала съм обяснения от директора на Четвърта градска болница
Фандъкова: Поискала съм обяснения от директора на Четвърта градска болница
От нашите пратеници в САЩ: Байдън и Тръмп във война за ключовите щати
От нашите пратеници в САЩ: Байдън и Тръмп във война за ключовите щати