НОВИНИ

Силвестър Джаспър - новият младежки национал на България

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:36, 02.11.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Спорт
локомотив пловдив даде свидна жертва гостуването армията
Снимка: ФК Фулъм (Лондон)
Слушай новината

Българският национален отбор по футбол за младежи ще изиграе през ноември поредните си два мача от квалификациите за Европейското първенство до 21 години, което ще се проведе през 2023 година в Румъния и Грузия.

Съперници на "лъвчетата" ще бъдат отборите на Нидерландия и Молдова, а по-рано днес селекционерът Александър Димитров обяви и списъка с избраниците си за тези два двубоя.

Разбира се, най-голямо впечатление прави присъствието на Валентин Антов, който се завръща сред младежката формация, след като в последно време беше неизменна част и от "А" националния отбор.

В списъка на Александър Димитров обаче има едно име, което навярно е непознато за голяма част от футболните фенове у нас - нападателят Силвестър Джаспър.

20-годишният Силвестър е роден на 13 септември 2001 година в Англия, като баща му е нигериец, а майка му българка. Именно поради този смесен произход Джаспър може да представлява цели три страни на международно ниво - Англия, Нигерия и България.

През 2016 година нападателят дори взема участие в две приятелски срещи на формацията на "Трите лъва" до 15 години.

Снимка: ФК Фулъм (Лондон)

Иначе футболният му път започва в Куинс Парк Рейнджърс на 9-годишна възраст, а две години по-късно е купен от състава на Фулъм.

Дебютът в мъжкия футбол е именно с фланелката на "котиджърс" на 26 януари 2020 година при гостуването на Манчестър Сити в мач от 4-ия кръг на ФА Къп.

През лятото на тази година Джаспър е пратен под наем в отбора от Лига 2 Колчестър до края на януари 2022 с цел да трупа опит, за да може в даден момент да се превърне в основен играч за първия отбор на Фулъм.

До момента през сезона Силвестър е записал 15 срещи за четвъртодивизионния тим, в които се е отчел с един гол и една асистенция.

Попадението му във вратата на Харогейт обаче ще се запомни с това, че бе неговото първо в професионалната му кариера, а освен това то се оказа и победно, тъй като дойде в 88-та минута на двубоя.

Оттук нататък само времето ще покаже дали Силвестър Джаспър разполага с нужните качества, за да играе на най-високо ниво в Англия, но в най-близко бъдеще всички ще му стискаме палци да помогне на младежкия национален отбор в преследването на място на Евро 2023.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шведите се надяват Златан да ги класира за Световното в Катар
Шведите се надяват Златан да ги класира за Световното в Катар
Локомотив (Пловдив) даде свидна жертва от гостуването си на "Армията"
Локомотив (Пловдив) даде свидна жертва от гостуването си на "Армията"