НОВИНИ

Сирия е помолила ЕС за помощ

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
14:32, 08.02.2023
Чете се за: 02:37 мин.
По света
сирия помолила помощ
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Тази сутрин Сирия е поискала от ЕС съдействие чрез Механизма за гражданска защита, съобщи днес еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич. Брюксел е препратил искането към държавите-членки с молба да помагат на страната.

Ленарчич отхвърли обвиненията, че наложените през 2011 г. европейски санкции срещу Сирия са пречка за осигуряването на хуманитарна помощ.

Журналистът Мохамед Халаф: Ситуацията в Сирия е ужасяваща, ООН трябва да вземе някакво решение

“Нека не забравяме, че тези санкциите бяха наложени през 2011 в отговор на жестоките репресии на сирийския режим срещу своето собствено цивилното население, включително с използването на химическо оръжие. Санкциите са насочени режима и неговите поддръжници, както и към определени сектори от икономиката, от които режимът печели”, каза еврокомисарят.

Той поясни, че санкции обхващат индивидуални мерки срещу 291 лица и 70 организации, на които е наложен запор на имуществото и забрана за пътуване в ЕС. Санкциите срещу тях са наложени заради ролята им в репресиите срещу цивилното население. Те са насочени към членове на режима, военни и към някои компании и бизнесмени, които печелят от войната.

Спасителни екипи спасиха деца в Сирия. Жертвите на труса са над 2500

Другата част от европейските санкции са насочени към определени сектори като забрана за износ на оборудване и технологии за Сирия, които могат да бъде използвани за репресии и проследяване. Санкциите включват и забрана на вноса на петролни изделия от Сирия, както и търговията със сирийски акции и на предмети от сирийското културно наследство, които нелегално са изнесени от страната.

Еврокомисарят съобщи, че до днес сутринта 20 държави-членки на ЕС и други 3 държави, които участват в европейския Механизъм за гражданска защита, са изпратили 36 спасителни и медицински екипи в Турция. В тях участват около 1500 души и 100 кучета.

Поне 2500 са потвърдените до този момент жертви от земетресението в Сирия. Съобщава се за загинали на 250 км. от епицентъра на труса.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ботев Враца ще се готви в Стара Загора до мача с Локомотив Пловдив
Ботев Враца ще се готви в Стара Загора до мача с Локомотив Пловдив
30 медицински специалисти - доброволци от България заминават за Турция
30 медицински специалисти - доброволци от България заминават за Турция