НОВИНИ

Системният оператор: Енергийната ни система е пред разпадане

Депутатите приемат по спешност промени в Закона за енергетиката

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
18:48, 06.03.2024 (обновена)
Чете се за: 02:55 мин.
У нас
цената тока битовите потребители остане непроменена смятат експерти
Слушай новината

Депутатите приемат по спешност промени в Закона за енергетиката заради проблеми в управлението на пазара на ток. Работата на електроенергийната система е под риск заради задържането на цените. Това съобщи изпълнителният директор на държавния Електроенергиен системен оператор, който присъства на заседание на ресорната комисия към парламента.

По думите му в момента има излишък на електроенергия в определени часове и спешно се налага износ, защото системата не може да се балансира.

Заради подобни действия страната ни вече беше глобена от Европейския съюз, разследване провежда и КЕВР. За да решат проблема днес депутатите приеха спешно поправки, с които премахват максималните цени за балансиране на пазара на ток. Това стана направо за второ четене в Закона за енергетиката през друг законопроект.

В момента държавната Национална електрическа компания е монополист в балансирането на системата заради мощностите, които притежава.

"Наличието на пределни цени за балансиращите услуги направи този монополист, тоест не създаде достатъчно позитивни сигнали към останали производители, които да инвестират в маневрени мощности. Заради това в момента системата ни е пред разпадане, ако трябва да бъдем съвсем честни. В понеделник бяхме в същата ситуация - 600 мегавата излишък заминаха в чужбина", обясни изпълнителният директор на ЕСО Ангелин Цачев.

От КЕВР подкрепиха направените днес поправки с мотив, че наистина има изкривяване на пазара, но оттам продължават да разследват случая отпреди две години, когато ЕСО беше глобен с два милиона лева от Европейския системен оператор.

"Вече сме пред финала на разследването, което ще завърши след разследването на комисията, не мога да го обявя преди самото решение, но решението на комисията е предмет на разследване при нас", каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

Предложенията се подкрепят и от Министерството на енергетиката, но оттам изразиха своите резерви.

"Смятам, че е нормално регулаторът да има някаква роля при такива екстремуми, защото това е смисълът на регулатора - да не се намесва на пазара само дотолкова, доколкото няма екстремуми", коментира заместник-министърът на енергетиката Николай Николов.

Предстои промените да бъдат гласувани окончателно в пленарна зала.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кога ще започнат преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?
Кога ще започнат преговорите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?
Юлия Стаматова и Диа Евтимова се класираха на четвъртфинал на двойки на турнир в Анталия
Юлия Стаматова и Диа Евтимова се класираха на четвъртфинал на двойки на турнир в Анталия