НОВИНИ

Сключваме Меморандум с Гърция за гарантиране сигурността на доставките и съхранението на природен газ

Александър Марков
от Александър Марков
13:57, 04.01.2023
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
сключваме меморандум гърция гарантиране сигурността доставките съхранението природен газ
Слушай новината

Един или повече гръцки доставчици на гръцката национална система за пренос на природен газ да се регистрират като потребители на българската преносна система, а един или повече български доставчици да резервират слотове и капацитет за съхранение, както и капацитет за регазификация в Гърция - това предвижда меморандум за разбирателство между енергийните министерства на двете страни, одобрен от служебното правителство.

Мерките са в изпълнение на европейски регламент за гарантиране на сигурността на доставките на природен газ.

Според регламента, всяка държава, която не разполага с подземни съоръжения за съхранение на газ на своя територия, трябва да поддържа стратегически резерви, равни на 15% от годишното си потребление в друга на страна на ЕС.

С меморандума гръцки оператори ще могат да резервират капацитети за нагнетяване и добив в газохранилището ни в Чирен, а български оператори - ще могат да използват втечнен природен газ за директно снабдяване на крайните потребители на територията на България.

Меморандумът ще бъде сключен за 12 месеца.

България и Гърция да си сътрудничат при проучването на възможностите за изпълнение на проект за изграждане на нефтопровод "Александруполис-Бургас". Това предвижда втори меморандум за разбирателство между двете страни, гласуван днес от служебния кабинет.

Двете страни ще проучват възможностите за реализиране на инфраструктурния проект за пренос на суров петрол от не-руски източници от пристанището Александруполис в Гърция до района на Бургас в България. Предвижда се създаването на специална работна група, която ще извърши необходимите допълнителни проучвания, ще изследва възможностите за структуриране на проект за изграждане на нефтопровода и ще анализира вариантите за неговото финансиране. Предвижда се капацитетът на предложения нефтопровод да осигурява като минимум пълна замяна на руски суров нефт в България по море от алтернативни източници.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дибала дари златния си медал от Мондиала на клубния си тим Рома
Дибала дари златния си медал от Мондиала на клубния си тим Рома
Всяка допълнителна помощ за Украйна - през одобрение на парламента
Всяка допълнителна помощ за Украйна - през одобрение на парламента