НОВИНИ

Славия с трудно гостуване в Тирана

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:43, 27.08.2020
Чете се за: 01:59 мин.
Футбол
славия трудно гостуване тирана

Тази вечер в албанската столица, бронзовите медалисти от предишния сезон в efbet Лига започват участието с в турнира Лига Европа срещу местния Кукеси.

Славия записа най-силния си сезон в родното футболно първенство от повече от 20 години насам, когато през миналата кампания финишира на трето място. Начинът по който бе достигнато до него е наистина достоен за уважение, гръмко 3:1 срещу Лудогорец в последния кръг в София, което се оказа първо и единствено поражение за шампионите.

Но може би по важното в онзи двубой бе, че на терена в квартал "Овча Купел", "белите" излязоха със само един чужденец, вратаря Стерякис. В последните години те доказаха на футболната общественост в България, че нищо лошо няма да се случи, ако отборите залагат основно на български футболисти.

Безспорно най-големият триумф на тази политика дойде преди две години, когато на стадион Васил Левски, Славия спечели Купата на България, след изпълнение на дузпи срещу Левски.

Тогава отборът на Златомир Загорчич дори успя да преодолее съперник в квалификациите на Лига Европа в лицето на финландски Илвес Тампере. Впоследствие обаче техният рейд бе спрян от Хайдук Сплит, но въпреки това най-старият столичен тим остави чудесни впечатления.

Ето че два сезона по-късно Славия отново е участник в Европа, а първият съперник е албанския Кукеси.

"Белите" не се намират в особено добра форма от началото на сезона като все нямат спечелен мач и са на предпоследно място в класирането.

Като допълнение, в тима има доста проблеми с контузени футболисти. Аут от двубоя са Дарко Тасевски, Ради Кирилов и Венелин Филипов. До последно пък не се знае дали Емил Стоев ще може да вземе участие в мача. Радващото за Загорчич е, че други от основните му футболисти са на разположение.

Продаденият на Манчестър Сити, Филип Кръстев се очаква отново да бъде плеймейкъра за своя отбор, а човекът от когото ще се очакват головете е Димитър Рангелов. Юношата на Славия се завърна в родния си клуб след 14-годишна пауза и с неговия опит може да бъде много ценен, именно в подобни мачове.

Друга важна част от тима на Славия е капитана Янис Карабельов. Полузащитникът бе пред трансфер в чужбина, но след като сделката пропадна, той ще може да помогне на своя тим на мача в Албания. Друг от перспективните футболисти на "белите" Калоян Кръстев също се очаква да стартира от първата минута.

За албанците единствените притеснения са свързани с факта, че Кукеси нямат официален двубой от месец насам. Макар пандемията от коронавирус да сгъсти календара, липсата на срещи няма как да не се е отразила на тима от Кукъс. Като изключим този факт, пред треньора на техния треньор Шкендер Гега няма други проблеми.

Ако погледнем назад във времето Славия има повече участия в европейските клубни турнири, но албанците са неизменни участници в тях от 2013-та насам. В два от случаите те играха и в Шампионската Лига.

Именно тези седем поредни участия може да се окажат решаващи за крайния изход на двубоя, който както вече знаете ще бъде само един. Най-доброто постижение на Кукеси е в дебютния им сезон, когато участва отстраняват отборите на Сараево и Металург Донецк, преди да отстъпят на турския Трабзонспор в плейофите за влизане в групите на Лига Европа.

Безспорно ни очаква интересен мач между два отбора, които със сигурност се надяват да продължат в турнира.

Ние, естествено се надяваме, че въпреки неубедителния си старт, Славия ще преодолее трудностите и ще съумее да елиминира албанския опонент.

Мачът започва в 21 часа на стадион "Еър Албания" в албанската столица Тирана и ще бъде ръководен от Арда Кардешлър от Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КЕВР предлага с над 15% по-висока цена на природния газ
КЕВР предлага с над 15% по-висока цена на природния газ
Стефка Стоева подаде оставка от ЦИК
Стефка Стоева подаде оставка от ЦИК