Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

След корупционния скандал: ЕП предприема действия спрямо Катар и се ангажира за повече прозрачност

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:37, 15.12.2022
Чете се за: 04:10 мин.
По света
украинският народ получи наградата сахаров европейския парламент
Слушай новината

Европейският парламент прие днес резолюция относно съмненията за корупция от страна на Катар и необходимостта от повече прозрачност в институциите.

Членовете на ЕП изразяват възмущение във връзка с последните твърдения, че евродепутати, бивши членове на ЕП и служители на ЕП са замесени в корупция, пране на пари и участие в престъпна организация и подкрепят пълното сътрудничество на Парламента с продължаващото разследване, като отбелязват, че вътрешните системи не са успели да предотвратят корупцията. Те също така категорично осъждат предполагаемите опити за корупция от страна на Катар, които представляват сериозна чуждестранна намеса в демократичните процеси на ЕС.

Евродепутатите решиха да преустановят цялата работа по законодателните досиета, свързани с Катар, особено по отношение на либерализирането на визовия режим и споразумението за въздушен транспорт между ЕС и Катар, както и планираните посещения, докато ситуацията не се изясни. Те също така искат да се спре издаването на пропуски за достъп на представителите на интересите на Катар, докато съдебните разследвания не предоставят разяснения.

Парламентът изразява загриженост относно потенциалните конфликти на интереси, причинени от "странични дейности", особено когато някои членове на ЕП работят като управители, членове на управителни съвети или консултативни съвети на банки, мултинационални компании или публични дружества, или като консултанти на такива компании. Членовете на ЕП подкрепят система за деклариране на имущественото състояние в началото и в края на всеки мандат. Тези декларации биха могли да бъдат достъпни само за съответните органи и да бъдат проверявани при наличие на основателни твърдения.

Те се ангажират също така да осигурят пълна прозрачност по отношение на страничните си доходи и да забранят всякакво външно финансиране на персонала на членовете на ЕП и на политическите групи. Парламентът ще се стреми да въведе забрана на ниво ЕС за дарения от трети страни за членовете на ЕП и политическите партии и иска от Комисията да изготви предложение за тази цел. Следва да се въведе "период на изчакване" след края на мандата на даден член на ЕП, за да се преодолее явлението "кадрова въртележка", казват евродепутатите.

Членовете на ЕП искат да направят регистъра на ЕС за прозрачност задължителен, да разширят обхвата му, така че той да обхване и представители на държави извън ЕС и бивши евродепутати, и да го укрепят, за да може да се използва за по-задълбочена проверка на информацията.

За да спомогнат за решаването на други свързани въпроси, те се стремят също така да създадат анкетна комисия след приключването на наказателните разследвания и евентуални съдебни производства, която да разследва случаи на корупция и неправомерни действия от страна на държави извън ЕС, както и специална комисия, която да идентифицира потенциални недостатъци в правилата на Парламента и да прави предложения за реформи.

Освен това евродепутатите изискват да се назначи специален заместник-председател на ЕП, който да отговаря за проверката на почтеността и за борбата с корупцията и чуждестранната намеса.

Евродепутатите подчертават, че парламентарните групи за приятелство трябва да бъдат надлежно регулирани и контролирани, за да продължат да съществуват. Те възлагат на квесторите да прилагат съществуващите правила и да поддържат достъпен и актуален регистър на групите за приятелство. Те също така призовават да се оповестява информация за "законодателния отпечатък" на предложените текстове и изменения.

Парламентът настоятелно призовава Комисията да представи предложение за създаване на независим орган по етика във възможно най-кратък срок.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Свиленски: С условия ПП и ДБ няма как да намерят подкрепа
Георги Свиленски: С условия ПП и ДБ няма как да намерят подкрепа
България стартира с победа на Европейската квалификация по бадминтон за смесени отбори
България стартира с победа на Европейската квалификация по бадминтон за смесени отбори