НОВИНИ

След преврата в Нигер: Съдят сваления президент за държавна измяна

преврата нигер съдят сваления президент държавна измяна
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
07:23, 14.08.2023
Чете се за: 01:30 мин.
По света
Слушай новината

Военните, които завзеха властта в Нигер, възнамеряват да обвинят президента Мохамед Базум в държавна измяна. Той беше свален с военен преврат в края на юли.

Полковник Амаду Абдраман заяви по националната телевизия, че са събрани доказателства, които ще бъдат използвани за "преследване на сваления президент и неговите местни и чуждестранни съучастници пред компетентните национални и международни органи за държавна измяна и подкопаване на вътрешната и външната сигурност на Нигер", предаде АФП.

След преврата Базум е задържан в жилището си заедно със съпругата и сина си. Военните твърдят, че не са завзели резиденцията и че държавният глава може да общува свободно с външния свят. Според тях г-н Базум е посещаван редовно от своя лекар. Според Абдраман не са открити здравословни проблеми.

Полковникът критикува и санкциите на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS). Според него хората са страдали много от това, тъй като са били лишени от лекарства, храна и електричество.

Военният преврат в Нигер беше извършен през нощта на 27 юли. ECOWAS подготвя военна интервенция. Бунтовниците заплашиха, че ако нахлуят, ще убият Мохамед Базум.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Свидетели след взрива на газова бутилка в Пловдив: Беше като истинска бомба
Свидетели след взрива на газова бутилка в Пловдив: Беше като истинска бомба
Нидерландия започна активна борба с шумовото замърсяване по пътищата
Нидерландия започна активна борба с шумовото замърсяване по пътищата