НОВИНИ

След репортажи на БНТ: Прокуратурата образува преписки за нарушения при броенето на гласовете в Лом и с. Стубел

монтанското село стубел член сик опитва попълва празни бюлетини
bnt avatar logo
от БНТ
16:29, 03.11.2023
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Районна прокуратура Монтана образува две преписки след репортажи на "По света и у нас", съдържащи данни за извършени изборни нарушения от членове на секционни избирателни комисии при проведените избори за местна власт на 29 октомври 2023 г.

С оглед необходимостта от установяване на факти за правилното и законосъобразно произнасяне по преписките са дадени подробни указания на полицейския орган за извършване на проверки, посочват от прокуратурата.

По една от преписките предстои да бъдат снети сведения от членове на секционната избирателна комисия в с. Стубел, област Монтана. Необходимо е да се изясни дали е упражнявано мотивирано въздействие спрямо членовете на СИК, както и дали е извършено преправяне на резултатите от изборите при отчитането на бюлетините.

Възложена е проверка и по другата образувана преписка. Тя касае излъчен запис от избирателна секция в гр. Лом, от който се вижда как членовете на секционната избирателна комисия нанасят знак „Х“ в извадени от урната празни бюлетини.

Предстои да бъде установено за коя именно избирателна секция се отнася журналистическата публикация, както и да се изиска направеният видеозапис, съдържащ се в нея.

В хода на проверката следва ще се снемат подробни сведения от лица, запознати със случая, в това число от членовете на секционната избирателна комисия. Следва да се съберат детайлни данни за евентуално преправяне на изборния резултат, както и начинът по който това е било извършено.

След приключване на проверките и по двете преписки материалите незабавно ще бъдат докладвани в Районна прокуратура – Монтана за произнасяне.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След споразумение с прокуратурата: Условна присъда за шофьора, размахвал пистолет в Пловдив
След споразумение с прокуратурата: Условна присъда за шофьора, размахвал пистолет в Пловдив
2168 сигнала за изборни нарушения са получени до 3 ноември в МВР
2168 сигнала за изборни нарушения са получени до 3 ноември в МВР