НОВИНИ

Собственици на заведения излизат на протест заради рекорден спад в оборотите

bnt avatar logo
от БНТ
13:55, 27.10.2021
5019
Чете се за: 01:40 мин.
У нас
собственици заведения излизат протест заради рекорден спад оборотите
Слушай новината

Над 80% спад на оборотите в заведенията през първите два дни след въвеждането на „зеления сертификат“ отчитат от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

От организациите посочват, че въпреки че по-голяма част от бранша е положила сериозни усилия и е осигурила персонал, който да отговаря на новите изисквания, клиенти няма. Затворените обекти се увеличават с всеки изминал ден. Затова те ще се включат в протеста на обединения български бизнес, който е насрочен за утре в различни части на страната.

Според организациите заповедта на служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров е дискриминационна, защото въвежда ограничения само в някои сектори от българската икономика.

В позиция, изпратена до медиите, собствениците на заведения посочват, че внушенията, че „зеленият сертификат“ е въведен по желание на туристическия бранш, не отговарят на истината.

Имало е срещи с представители на кабинета, на които ресторантьорите са се съгласили да работят със „зелен сертификат“, като единствена алтернатива на локдаун. От браншовите организации обаче са поставили изисквания, които са останали пренебрегнати.

Организациите настояват зелен сертификат да се въведе и в държавната и общинска администрация, да има гратисен период, за да може да се настрои бизнеса, а също и да се обявят нови икономически мерки в подкрепа на засегнатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мбапе има предварителен договор с Реал Мадрид
Мбапе има предварителен договор с Реал Мадрид
Гарет Бейл се завръща в началото на ноември
Гарет Бейл се завръща в началото на ноември