НОВИНИ

София отново осъмна с блокирани ключови кръстовища (Обзор)

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
12:00, 08.08.2020
Чете се за: 01:27 мин.
У нас

София осъмна с блокирани ключови кръстовища, след като снощи палатковите лагери бяха възстановени.

И протестиращи, и полиция казват, че не се е стигнало до никакво напрежение по време на повторното изграждане на палатковия лагер.

А иначе 17 часа след като полицията разчисти кръстовищата и премахна палатките и шатрите, и се закани, че няма да позволи повторното им поставяне и блокиране на кръстовищата, отново бяха блокирани кръстовищата на Орлов мост, пред Министерския съвет и пред Ректората.

Засега има два палаткови лагера, а пред Ректората има пейки, които отново блокират движението.

От орлов поглед може да се види как на Орлов мост палатковият лагер бавно се възстановява. Тази сутрин той е напълно готов, а протестиращите са събрали и пейки от съседните улици. Полицията е станала свидетел на всичко това.

"Дърпаха кофи за смет, връзваха ги със синджири и преместваха кашпи и други паркови елементи върху пътното платно. Започнаха да събират камъни и стъклени бутилки, като говореха помежду си, че ще ги използват в случай, че бъдат атакувани", разказа гл. инсп. Красимира Стоядинова от "Охранителна полиция" на СДВР.

Въпреки това до инциденти не се е стигнало и задържани след снощи няма. Тази сутрин обаче в палатковия лагер на Орлов мост, някои протестиращи не позволяваха на камерата на "По света и у нас" да запише мнението на другите. И според тях изграждането на лагера е минало безпрепятствено.

"Имаше малко полиция".

-А всички тези пейки от къде успяхте да ги вземете?

"Никаква представа нямам".

В другия възстановен палатков лагер пред Министерския съвет ситуацията е спокойна.

"Останахме. На инат и въпреки заплахите, че това нещо няма да бъде допуснато. Тук сме, защото не разбирам защо да не сме тук?", попита един от протестиращите.

"Ние протестираме и изпълняваме исканията на всички граждани", заяви друг.

Не такива обаче са исканията на всички граждани, които минават покрай барикадите.

"Виждате ли колко хора са тук? Те тероризират целия град. Бил съм 14-часова смяна и виждам, че аз не мога да се прибера с транспорта", коментира недоволен от блокадите.

"Когато затварят улиците за ремонт за по две-три години, свободното право за придвижване ли ограничават според Вас?", заяви друг.

Пред Ректората движението също е блокирано, но палатков лагер няма. Полицията не е опитвала да махне и останалите лагери, поради някои съображения.

"Имаше изключително много жени, присъстващи на място на Орлов мост, което ограничи възможностите на полицейските органи да използват физическа сила спрямо тях", каза гл. инсп. Стоядинова.

Днес преговорите между полиция и протестиращи продължават.

Засега ситуацията е абсолютно спокойна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Палатков лагер и във Варна, без блокади на улици и кръстовища
Палатков лагер и във Варна, без блокади на улици и кръстовища
Кола се заклещи между мантинела и подпорна стена на Е-79 край Железница
Кола се заклещи между мантинела и подпорна стена на Е-79 край Железница