Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

София вече разполага с електронна система за адресна регистрация

от БНТ
11:08, 12.05.2022
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
софия вече разполага електронна система адресна регистрация
Слушай новината

Адресната регистрация вече е напълно дигитализирана за всички 24 райони на Столична община. София започна пилотното поетапно въвеждането на адресна регистрация в различни райони като част от програмата на кмета Йорданка Фандъкова за привличане на нови технологии и развитие на дигитализацията в предоставяните услуги за гражданите и бизнеса.

Смяната на адресна регистрация отнема около 10 минути и изисква облачен електронен подпис, предоставян от някои компании, одобрени от Комисията за регулиране на съобщенията, каза зам.-кметът по дигитализацията на Столична община Генчо Керезов.

За да бъде още по-лесно са нужни и законови промени, защото така ще отпадне изискването за снимка, сканирано копие на нотариален акт, декларация за съгласие – ненужни за тези цели вече документи. С оптимизацията на законодателната рамка множество процеси по услуги, предоставяни от община за гражданите, ще се случват още по-бързо и ефективно, уточни също Керезов.

Столичният общински съвет се обедини единодушно около решението системата да се въведе навсякъде поетапно с одобрен график и напълно безплатно, за да свикнат гражданите с услугата. В рамките на няколко месеца всеки четвърти гражданин, който е използвал тази услуга във всеки въведен пилотно района, го е направил електронно през портала. За отрицателно време направените досега електронни заявки през новата система са няколко пъти повече отколкото тези в цялата община за последните 6 години.

Служителите в районните администрации работят с административния модул. Обучението на служител трае между 15 и 30 минути, което прави внедряването на работния процес със системата за административните звена плавно и бързо.

Голямото предизвикателство пред Столична община е през следващите години да свържат всички електронни услуги, които предлага, в една обща рамка", каза още зам.-кметът по дигитализацията на Столична община. Всичко това е заложено в Стратегията за дигитална трансформация на София, която е приета през 2020 г. и има 7-годишен хоризонт.

Можете да смените вашата адресна регистрация напълно свободно от тук

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Разказът на Серхий Стаховски, който замени тенис ракетата с оръжие
Разказът на Серхий Стаховски, който замени тенис ракетата с оръжие
Вицепремиерът Нинова и посланикът на Япония обявиха нова инвестиция в българското кисело мляко
Вицепремиерът Нинова и посланикът на Япония обявиха нова инвестиция в българското кисело мляко