НОВИНИ

Софийската опера и балет представя "Пръстенът на Нибелунга" в родината на Вагнер

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
22:07, 29.09.2023
Чете се за: 02:25 мин.
По света
софийската опера балет представя пръстенът нибелунга родината вагнер
Слушай новината

Софийската опера и балет ще представи един от шедьоврите на Вагнер - "Валкюра" от тетралогията "Пръстенът на Нибелунга". Не къде да е, а на сцената на фестивалния театър "Нойшванщайн" в подножието на легендарния замък със същото име.

Днес се проведе генералната репетиция, а премиерата ще бъде двойна - с представления на 1 и 3 октомври. Постановката на акад. Пламен Карталов ще събере отново верни почитатели от цял свят след огромния успех на юлския Вагнеров фестивал в София. БНТ е медиен партньор на събитието.

Вдъхновяващ нов прочит, забележителна сценография, брилянтна режисура, шеметни изпълнения - това са само част от предварителните отзиви.

Няма друга опера в света, която представя не друг, а Рихард Вагнер в сърцето на родната му Бавария, на немски език, и то изцяло с български изпълнители.

Снимки: Ирина Цонева

Фестивалният театър "Нойшванщайн" в градчето Фюссен, на границата между Германия и Австрия, отправя специална покана към маестро Карталов за две премиери на "Валкюра" - на 1 и 3 октомври.

"За първи път преживях България по един много любезен и приятелски начин. Организираме фестивална седмица през септември с българската опера, но това не означава, че ще приключим дотук. Искаме да продължим да показваме български постановки на нашата сцена - в нашия град на майсторите на лютни и цигулки. Мисля, че по този начин чрез "Пръстена на Нибелунга" можем да покажем в Германия какво е България", каза пред БНТ кметът на града.

Обстановката е подходяща, тъй като регионът е силно свързан с композитора. Вагнер се завръща у дома, именно там, където е живял кралят, направил възможно неговото композиране. Сега двамата се събират на едно място.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожарникари спасиха испанска студентка, пострадала край Велико Търново
Пожарникари спасиха испанска студентка, пострадала край Велико Търново
Проливни дъждове наводниха Ню Йорк, обявиха извънредно положение в града
Проливни дъждове наводниха Ню Йорк, обявиха извънредно положение в града