НОВИНИ

Спад на вълната от бежанци и мигранти в Гърция с 16%

спад вълната бежанци мигранти гърция
Снимка: БГНЕС/Архив
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
17:28, 14.04.2020
Чете се за: 00:42 мин.
По света

Намаляват вълните от бежанци и мигранти, намалява броя на хората, настанени в приемни центрове на островите, увеличен е броят трансфери в континентална Гърция. Това са основните изводи от мартенския доклад на гръцкото Министерство на миграцията и убежището относно ситуацията по въпроса с бежанците/мигрантите в страната.

Броят на бежанците и мигрантите, пристигащи в Гърция, островите и край Еврос, е намалял с 16% през март в сравнение с февруари тази година и същия период на миналата година.

През януари се наблюдава увеличение с 26%, а през февруари с 15% в сравнение със същите месеци през 2019 г.

Според месечния доклад, 10 687 бежанци и мигранти са били преместени от островите в други части на Гърция през първите три месеца на тази година, а според споразумението между ЕС и Турция 139 души са върнати в Турция.

В момента връщанията в Турция са спрени.

В приемните и регистрационни центрове на островите през март броят на настанените бежанци и мигранти намалява с 5,3% спрямо декември миналата година, а към 31 март - на Лесбос, Хиос, Самос, Кос, Лерос и на останалите по-малки острови живеят 40 139 души.

Неразгледаните молби за убежище намаляват с 4,7% през март и 2,7% през първото тримесечие на тази година, а тяхната цифра днес е 120 165, в сравнение със 123 555 на 31 декември 2019 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рисунки с призив „Всичко ще се оправи!“ вдъхват кураж на посетителите в кметството в Сливо поле
Рисунки с призив „Всичко ще се оправи!“ вдъхват кураж на посетителите в кметството в Сливо поле
Потушен е горският пожар край АЕЦ "Чернобил"
Потушен е горският пожар край АЕЦ "Чернобил"