НОВИНИ

Спешно асфалтират пловдивските улици, потънали в кал след мащабен ВиК ремонт

спешно асфалтират пловдивските улици потънали кал мащабен вик ремонт
bnt avatar logo
от БНТ
17:20, 15.12.2020
Чете се за: 01:05 мин.
У нас
Слушай новината

Спешно асфалтират квартални улици в Пловдив, които бяха разкопани заради подмяна на водопреносната мрежа. Ремонтът е част от мащабен проект за снабдяване и пречистване на битовите води, който се изпълнява в две зони на града. Хората обаче се оплакват, че са принудени да газят кал, за да стигнат до домовете си.

От седмица живеещите на четири улици в пловдивския квартал "Кършияка“ са изправени пред кално изпитание. Пръст и вода препречват пътя им навън.

"Летим, хвърчим, газим – така стигаме", споделя жителка.

"Дишахме фина пепел 5 месеца, сега газим фина рядка кал. Ето това е положението", допълва жител.

Улиците са работна площадка, заради проекта за изграждане на нов воден цикъл. След като са сменени ВиК тръбите, всичко е засипано с пръст. Но асфалт няма.

"Тази улица "Полковник Дрангов“ е разкопана повече от 6 месеца, цяло лято хората са в миризми, стоят без вода, сега цяла зима ще газим в кал", заяви Асен Костов.

В някои участъци колите вече са изровили основата и след дъжда са останали големи водни петна. Едно от критичните места е пред ОУ "Райна Княгиня" – улицата е разкопана от месеци, а от дъждовете се е образувала огромна локва.

От фирмата изпълнител обясниха, че спазват график, а затрудненията в работата им са свързани преди всичко с COVID пандемията.

"При втората вълна имаме 10 карантинирани машинисти, 4 карантинирани технически ръководители", обясни ръководителят на обекта инж. Росен Налджиев.

Днес започна и подготовката на улиците за асфалтиране. Първият пласт ще бъде поставен през следващите две седмици.

"Почваме подред – улица "Дрангов“, двете напречни пресечки и продължаваме към "Луда Яна" със стремежа до Нова година на първите три да бъде положен асфалтът", допълни инженерът.

А от общината отправиха апел към поставените в неудобна ситуация пловдивчани, докато не приключи първият етап от асфалтирането на улиците, да не паркират на местата, където се работи.

Репортер: Димитър Димитров

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как се приготвя уникалният китайски Пуър чай?
Как се приготвя уникалният китайски Пуър чай?
Как да дишаме правилно?
Как да дишаме правилно?