НОВИНИ

Спират плановия прием, операциите и свижданията в болниците в София

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
16:18, 10.01.2022 (обновена)
6374
Чете се за: 03:55 мин.
Здраве
Слушай новината

Нови противоепидемични мерки в София. От сряда плановият прием, операциите и свижданията в болниците ще бъдат забранени. 59% от covid леглата в столицата са заети. А в страната са доказани нови 52 случая на Омикрон. Южноафриканският вариант циркулира у нас от средата на декември, съобщиха от Националния център по заразни и паразитни болести.

С текста на заповедта можете да се запознаете ТУК

Най-много потвърдени случаи на Омикрон има в София и Пазарджик. Единствената проба от Варна e взета още на 13 декември, но е подадена за секвениране 2 седмици по-късно.

"Това означава,че си имаме внос и не случайно си имаме Омикрон в цялата страна", обясни проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В болница са приети седем от доказано заразените с Омикрон. Инфектираните деца са 4. Починали няма.

"Има една малка част, които са ваксинирани преди 6 месеца. Има и един случай, който е имунизиран седмица преди това. Просто не е имало време да се изгради надежден имунитет", каза проф. Христова.

Ваксината пази от Омикрон ако е поставена преди 3-4 месеца.Имунизираните по-рано могат да се защитят с бустерна доза.

"Ще ни пази достатъчно надеждно. Според изследванията на 75% от развитието на клинична симптоматика и на много висок процент - над 90 от хоспитализации и тежки усложнения", заяви проф. Христова.

В София, където в момента има най-много заразени с коронавирус, са заети около 70 процента от интензивните и 56 на сто от леглата за неусложнени пациенти. В Александровска болница са свободни 20 от общо 175 легла. В "Пирогов" местата за лечение на коронавирус са 210. 135 от тях са заети. Расте натискът и към ковид отделението на детската болница в София. 8 от 10-те легла там са заети. Най-малкият пациент е бебе на 15 дни.

"Водещото е висока температура в повечето случаи. При някои се налага кислородотерапия, но, общо взето, овладяваме състоянието и не протича толкова тежко", каза д-р Геновева Тачева - зам.-директор на СБАЛДБ "Проф. Иван Митев".

Случаите на усложнение след преболедуван ковид при децата зачестяват. Мултисистемният възпалителен синдром засяга сърцето.

"Дори днес приехме такова дете, което е с клиниката на този мултисистемен възпалителен синдром, От началото на ковида в нашата болница 28 деца са лекувани с такова усложнение пот ковид", обясни д-р Тачева.

За последните седем дни децата заразени с коронавирус са близо 3600. 8 паралелки от столичното 51-о училище са под карантина заради заразени ученици.

"Обикновено по една-две паралелки се случва да се карантинират. Към момента нямаме указания за преминаване в онлайн обучение", каза директорът Асен Александров.

У нас няма потвърдени случаи на заразени едновременно с Омикрон и Делта. Прогнозите са, че вариантът от Южна Африка ще стане доминиращ до 2 седмици.

"Масата случаи ще бъдат Омикрон, надяваме се, леки. Но да, действително ще бъдат доста повече отколкото са сега", смята проф. Христова.

При хората с хронични заболявания и диабет Омикрон протича по-тежко , обясни професор Христова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата се самосезира във връзка с информация за нерегламентиран достъп до лични данни
Прокуратурата се самосезира във връзка с информация за нерегламентиран достъп до лични данни
Левски подновява кампанията за ваксинации
Левски подновява кампанията за ваксинации