НОВИНИ

Спорове между партиите блокират консултациите за състав на няколко Районни избирателни комисии

избори 27 октомври
Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
22:13, 31.08.2024
Чете се за: 16:20 мин.
У нас
Слушай новината

Липса на съгласие у партиите блокира консултациите днес за състав на няколко Районни избирателни комисии (РИК) в страната, съобщиха кореспондентите на БТА.

РИК Кюстендил

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще определи състава на Районната избирателна комисия в Кюстендил, след като на насрочените консултации в Областната администрация в Кюстендил не беше постигнато съгласие от политическите сили за състава ѝ.

Консултациите преминаха спокойно и конструктивно, коментира заместник областният управител Георги Джоглев, който ги води. Единствената колизия, която се получи, е заради допустимите двама представители на ДПС, упълномощени от двамата председатели на партията. Всеки от тях поиска по един член в РИК, а според решение на ЦИК, право на това има само един представител, обясни той.

РИК Ловеч

Партиите и коалициите не постигнаха споразумение за състава и на РИК в Ловеч на проведените днес консултации при областния управител Дора Стоянова, съобщи за БТА Стоянова след заседание.

От администрацията уточниха, че са постъпили две предложения за секретар на комисията – от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ за Мария Йорданова и от ПП „Възраждане“ за Евгения Иванова, никой не е отстъпил от заявеното. Направено бе само едно предложение за председател – на коалиция „ГЕРБ-СДС“ за Росица Димитрова. Три са предложенията за заместник-председател – на ДПС за Фатме Моллова, на „БСП за България” за Петко Петков и на „Има такъв народ“ за Петя Стоянова.

Участваха представители на шест партии и коалиции. От партия ДПС постъпиха две предложения за един член на РИК – Ловеч, тъй като на консултациите се явиха двама пълномощници, упълномощени от различни представители на партията, посочиха от администрацията.

За членове на РИК от „ГЕРБ-СДС“ са Стойо Ковачев, Даниела Цанова и Иван Арабаджиев, от „Продължаваме промяната – Демократична България“ издигнаха кандидатурите на Клара Баросова и Павлина Вълова. Предложението на партия „Възраждане“ са Ралица Димитрова и Милен Белев, от ДПС за член е Ирена Ралчевска-Стоянова.

По време на консултациите не се постигна съгласие и между двамата пълномощници на партия ДПС за техен член в РИК – Ловеч. Остана ЦИК да определи кой от двамата предложени ще бъде представителят на партията.

Направените предложения ще бъдат изпратени в ЦИК, която да вземе решение за определяне състава на РИК - Ловеч.

РИК Пловдив-град

Политическите сили не постигнаха съгласие за секретар на Районната избирателна комисия в 16-и МИР на Пловдив - град. Днес областният управител проф. Христина Янчева проведе консултации, съгласно разпоредбите в Изборния кодекс и решение на Централната избирателна комисия (ЦИК), за избор на състав на районните избирателни комисии (РИК) за 16-и и 17-и многомандатен избирателен район (МИР). В консултациите в сградата на Областна администрация - Пловдив участваха представители на всички партии и коалиции от 50-ото Народно събрание. В началото проф. Янчева призова представителите за дух на диалогичност и взаимодействие, за да може да приключат с решение, което да бъде представено пред ЦИК.

Първа премина консултацията за определяне състава на 16-а РИК. Общият брой на членовете се определя според броя на мандатите за съответния район, които в случая на Пловдив-град са 12 мандата. Комисията трябва да се състои от 17 членове - един председател, до четирима, но не по-малко от двама зам.-председатели, един секретар и членове.

След като представиха предложенията си за съответните позиции в комисията, политическите сили успяха да постигнат съгласие само за председател на РИК - Калоян Сухоруков, предложен от ГЕРБ-СДС.

За заместник-председатели имаше три предложения. Нямаше обаче разбирателство между ПП “Възраждане” и коалиция ПП-ДБ, които настояха за позицията на секретар. Това наложи проф. Янчева да закрие консултацията, а кой ще заеме позицията на секретар за 16-а РИК, ще реши Централната избирателна комисия.

РИК Пловдив-област

Консултациите за състава на Районната избирателна комисия (РИК) в 17-и многомандатен избирателен район (МИР) - Пловдив - област приключиха безрезултатно, след като участващите политически сили не постигнаха съгласие. На срещата, която беше проведена от областния управител проф. Христина Янчева в сградата на Областна администрация - Пловдив, участваха членове на парламентарно представените партии и коалиции в 50-ото Народно събрание.

Проф. Янчева припомни, че общият брой на членовете на комисията се определя според броя на мандатите за съответния район, които за Пловдив-област са 11. Комисията трябва да се състои от 17 членове - един председател, до четирима, но не по-малко от двама зам.-председатели, един секретар и членове.

Първото предложение беше на "БСП за България", които посочиха Добромир Алексов за секретар на комисията. Предложения за тази позиция постъпиха също така от коалиция ПП-ДБ - Стоян Мемцов и от политическа партия ДПС - Радина Петрова. Политическите сили не успяха да постигнат съгласие за секретарското място, което наложи проф. Янчева да прекрати консултациите.

Разбирателство между представителите на партиите липсваше и по отношение на председателското място в състава на РИК. За него от ГЕРБ-СДС предложиха Янко Радунчев, а от ПП “Възраждане” - Петя Генова.

Решението кой ще заеме позициите на председател и секретар ще бъде взето на по-късен етап от Централната избирателна комисия.

РИК Разград

Съставът на Районната избирателна комисия в Разград също ще бъде определен от Централната избирателна комисия. В разговорите за състава на РИК на 18-ти многомандатен район, ръководени от областния управител Владимир Димитров, участваха упълномощени представители на парламентарно представените партии и коалиции. По време на консултациите представителите на политическите сили в района не постигнаха консенсус. Спорните позиции бяха председателското и секретарско място в РИК.

От ГЕРБ - СДС предложиха за председател на РИК Виктор Викторов. Председателското място пожелаха и от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, като тяхната кандидатура бе адв. Жоро Чобанов.

Кандидатурата на Силвия Великова бе предложението на коалиция "БСП за България" за зам.-председател. От „Има такъв народ“ също предложиха техния представител Диана Василева да бъде зам.-председател на комисията.

Не бе постигнато разбирателство и за секретарското място, като за позицията настояха представители на ДПС, упълномощени от двамата председатели на партията. Предложените кандидатури бяха на Айджин Азис и на Бехтие Сюлейманова. Представителят на „Възраждане“ също поиска секретарското място, като посочи, че кандидатурата на партията е Албена Тодорова-Йорданова.

След като не бе постигнато споразумение за ръководния състав на комисията, областният управител Владимир Димитров обяви, че ще изпрати протокола от консултациите и всички необходими документи в Централната избирателна комисия, където ще определят разпределението на позициите.

РИК Русе

Политическите партии в Русе не постигнаха съгласие за състава на Районната избирателна комисия заради спор за председателското място. В началото на днешните консултации областният управител Драгомир Драганов ги призова за отговорно поведение.

Според решение на Централната избирателна комисия (ЦИК) русенската РИК ще бъде съставена от 13 члена - четирима от ГЕРБ - СДС, по трима от "Продължаваме Промяната - Демократична България" и "Възраждане" и по един от ДПС, "БСП за България" и "Има такъв народ". Представителите на партиите постигнаха съгласие РИК - Русе да има един председател, четирима заместник - председатели, един секретар и седем членове.

Предложението на ГЕРБ - СДС беше за Стела Стоилова за председател и Миглена Ангелова, Борислав Жечев и Стефан Донев за членове. От "Продължаваме Промяната - Демократична България" предложиха за секретар Иван Дойнов и Стефан Бонев и Бранимир Стефанов за членове.

Адвокат Лиляна Владимирова беше предложението на "Възраждане" за председател. Народният представител от партията Златан Златанов заяви, че все пак биха били склонни да отстъпят на Стоилова от ГЕРБ - СДС председателската позиция, ако Владимирова е секретар. Предложенията за членове на "Възраждане" са Димитър Димитров и Димитър Костадинов.

От ДПС предложиха Шейнур Еюб за заместник-председател.

Дългогодишният председател на РИК-Русе Милена Хинкова отново е кандидат за позицията от "БСП за България". От "Има такъв народ" предложиха Ина Райчева - Цонева за заместник - председател. Протоколът от днешното заседание ще бъде изпратен в понеделник на Централната избирателна комисия, която ще трябва да вземе решение за състава на РИК-Русе.

РИК Силистра

Централната избирателна комисия ще определи състава на Районната избирателна комисия в Силистра, след като на насрочените консултации в Областната администрация не беше постигнато съгласие между политическите сили.

За председател на комисията бе предложен единствено адвокат Константин Стоилов от ПП ГЕРБ. Консенсус бе постигнат и за позицията на един от един заместник-председателите, предложен от Коалиция „БСП за България“. Спор имаше за секретарското място. Свои кандидати издигнаха от коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“, Възраждане и ДПС.

Част от представителите на ПП „Движение за права и свободи“ подписаха протокола с „особено мнение“ относно оформените предложения, а друг представител на партията обяви, че е склонен да бъде отстъпено секретарското място срещу заемане на длъжност на заместник председател на комисията. Протоколът от днешното заседание ще бъде изпратен на Централната избирателна комисия в понеделник.

РИК Сливен

В Сливен не бе постигнато съгласие между партиите и коалициите за състава на Районната избирателна комисия, съобщиха от областната администрация. Днес там се състояха консултации, ръководени от областния управител Чавдар Божурски, за сформиране на състава на РИК за изборите за Народно събрание на 27 октомври.

В консултациите участваха представители на всички парламентарно представени партии и коалиции.

Чавдар Божурски информира участниците, че съгласно решение на Централната избирателна комисия броят на членовете на РИК е 13, разпределени в съотношение: Коалиция „ГЕРБ – СДС“ - четирима членове, Коалиция „Продължаваме промяната - Демократична България“ и Политическа партия „Възраждане“ - по трима членове, Политическа партия „Движение за права и свободи“, Коалиция „БСП за България“ и Политическа партия „Има такъв народ“ – по един член.

Бяха направени две предложения за председател – Росица Тодорова от името на ГЕРБ, и Елизабет Кендерян от „Продължаваме промяната – Демократична България“. Представителите на партиите и коалициите се обединиха около идеята РИК да има четирима заместник-председатели. Издигнати бяха три кандидатури за заместник-председатели. От ДПС предложиха Севда Юмерова, от „БСП за България“ – Мария Чомпова, а от ИТН – Рени Янкова. Две бяха и номинациите за секретар на РИК – Сребрина Ганушева от „Възраждане“ и Станимир Влахов от ДПС.

Предвид невъзможността да бъде постигнато съгласие между партиите и коалициите за състава на РИК, областният управител Чавдар Божурски уведоми участниците, че ще изпрати документите за проведените консултации до Централната избирателна комисия.

РИК Ямбол

Спор за секретарското място и две отделни номинации, излъчени от двама упълномощени представители на ДПС, станаха причина проведените днес консултации за състав на Районната избирателна комисия (РИК) Ямбол да завършат без конкретен резултат. Вследствие на това, разпределението на позициите в РИК-Ямбол ще се решава от Централната избирателна комисия (ЦИК).

При консултации не бе постигнато съгласие за секретарското място. От своите номинации не отстъпиха коалиция „Продължаваме-промяната – Демократична България” (ПП-ДБ), излъчила Красимира Атанасова и партия „Възраждане”, които предложиха Младенка Делибалтова.

Друг казус дойде при предложенията за заместник-председатели на комисията. Две от тях направиха двама упълномощени представители на Движението за права и свободи (ДПС), а съгласно разпределението на броя членове по партии и коалиции, ДПС има право на един свой представител в РИК - Ямбол.

Представителят с пълномощно от Делян Пеевски – Николай Касидов, излъчи номинацията на Лора Каламерова за зам.-председателско място. Упълномощеният чрез Джевдет Чакъров участник в консултациите Юсеин Ахмед предложи за същата позиция Мариана Гърдева.

По време на консултациите всички участници се обявиха в подкрепа на предложението на ГЕРБ-СДС за председател на РИК – Ямбол да бъде излъчена Ани Канева - дългогодишен председател на РИК и на общинската избирателна комисия в Ямбол.

Представените предложения от партии и коалиции ще бъдат изпратени в ЦИК, която да се произнесе по компетентност за състава на районната комисия, обяви водилият консултациите областен управител на Ямбол Николай Костадинов.

РИК в 31-ви Ямболски избирателен район е 13-членна – председател, между двама и четирима негови заместници, секретар и членове. В нея ГЕРБ–СДС имат право на четирима представители, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и „Възраждане“ – по трима, а ДПС, „БСП за България“ и „Има такъв народ“ – по един.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболните национали на България до 20 г. победиха Гърция на еврошампионата
Волейболните национали на България до 20 г. победиха Гърция на еврошампионата
Левски обяви трансфера на Пламен Андреев във Фейенорд
Левски обяви трансфера на Пламен Андреев във Фейенорд