НОВИНИ

Срещу пропагандата: България трябва да отговори по-категорично за камиона, смятат Ивайло Калфин и Николай Кръстев

bnt avatar logo
от БНТ
08:32, 11.10.2022
Чете се за: 03:45 мин.
У нас
Слушай новината

Опитът за намеса на България в експлозията на Кримския мост е част от руската пропаганда и страната ни трябваше да реагира по-категорично на тези внушения. Около това мнение се обединиха бившият външен министър Ивайло Калфин и журналистът и международен експерт Николай Кръстев в студиото на "Денят започва".

"Това, че България е замесена в подобно събитие е пълна измислица - това е очевидно и очаквам много категорично отхвърляне на каквато и да е възможност да бъдем намесени. България е спомената по начин, който е в стила на интригата. Владимир Путин не каза, че България е намесена, а някакъв камион е минавал през страната ни, натоварен с взрив. Това е част от руската пропаганда, което показва, че Москва вече не воюва срещу украинците, а срещу Запада - това са всички на запад от Беларус. Включването на друга държава е логично и е по-скоро за вътрешно ползване. Няма как България да е замесена, нито официално, нито неофициално и това трябва да бъде отричано категорично", изтъкна Калфин.

"Трябваше още вчера да извикат Митрофанова в МВнР да обясни думите на Бастрикин. Да каже дали е ставало въпрос за България или за Балкария, република в Северен Кавказ. Преди време в Балкария беше разпитана терористична група, свързана с "Ислямска държава" и е напълно възможно там да е натоварен този взрив", заяви Кръстев.

Според Николай Кръстев войната вече е навлязла в друга фаза и оттук нататък е много трудно да се прогнозира реакцията на Русия.

"Тук напрежението нараства и България трябва да е готова да реагира - вчера ни вкараха в ситуацията с камиона, утре могат да кажат, че тук е бил центърът, проектирал цялата операция. Има сериозно присъствие на руските служби у нас, които успяват да създадат напрежение в нашата част на Черноморието и да го проектират в други райони", допълни той.

Ивайло Калфин обърна внимание, че в Русия вече не се говори за действия срещу Украйна, а срещу колективния Запад.

"Аз се отказах да търся логика в действията на руския президент, защото всичко, което прави е в ущърб и на Русия, и на всички около нея. Но явно има нещо, защото той продължава отдадено да търси военен успех - отказа се да превзема Киев, отказа се да денацифицира Украйна, сега води колективна война със Запада. В същото време, аз не очаквам да се промени властта в Москва. Трябва да приемем, че Путин ще управлява, че няма да се откаже, защото лично си е заложил честта, а човек, притиснат до стената, който отдава всичко на въпрос на чест, е изключително опасен. Аз бих очаквал всичко от него", каза Калфин.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кметът на Перник: Казусът със строителите бързо ще бъде разплетен
Кметът на Перник: Казусът със строителите бързо ще бъде разплетен
Александър Везенков най-резултатен за Олимпиакос на старта на гръцкото първенство
Александър Везенков най-резултатен за Олимпиакос на старта на гръцкото първенство