НОВИНИ

Стадион "Бутру" в Париж ще бъде преименуван на стадион "Пеле"

Вяра Илиева
от Вяра Илиева
09:58, 07.03.2023
Чете се за: 03:15 мин.
Европейски футбол
стадион бутру париж преименуван стадион пеле
Снимка: Le Parisien
Слушай новината

Общинският съвет на 13-и район гласува стадион "Бутру" да бъде преименуван на стадион "Пеле". Централният съвет на Париж трябва да гласува на свое заседание следващата седмица промяната в името на съоражението, пише Le Parisien.

ФИФА чрез своя президент Джани Инфантино, поиска от всяка страна членка да назове стадион в чест на Пеле, който почина на 29 декември миналата година.


„Много се радвам, че общинският съвет на 13-и район одобри името „Пеле“ за стадион "Бутру" в знак на почит към великия играч и към най-популярната игра, която той олицетворява. Този стадион е важно място в 13-и район на нашата столица, тъй като е домакин на най-голямата футболна школа във Франция. Във време, когато клубът ни Атлетико еволюира до национално ниво, този стадион заслужава да носи името на Пеле", коментира Аиман Басиуни, заместник-кмет на 13-и район, отговарящ за спорта и младежта.

Басиуни обещава стадионът да бъде достоен за името на легендата на световния футбол.

„Кариерата на Пеле е забележителна, той е играч, който започна от нулата, за да стане три пъти световен шампион с бразилския национален отбор. През 1977 г. той се оттегля от спорта и се посвещава на различни каузи като посланик на ООН, ЮНЕСКО и УНИЦЕФ. Даването на име на стадион в популярен район на Париж, който е домакин на нашия велик футболен клуб, би било най-добрата почит, която може да бъде отдадена на краля Пеле", заяви още заместник-кметът на 13-и район в Париж.

Le Parisien отбелязва, че клубът има 1600 члена, но също така се нуждае от разширяване и ремонт.

"Необходим е голям проект извън обикновената промяна на името. Ние ще направим стадион, достоен за името, и това ще даде началото на много прогресивен напредък и в подобряването на обстановката на нашия стадион“, обещава Аиман Басиуни.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
С 10% по-скъпи цветя за празника на жената
С 10% по-скъпи цветя за празника на жената
Григор Димитров срещу италианец или австралиец на старта в Индиан Уелс
Григор Димитров срещу италианец или австралиец на старта в Индиан Уелс