НОВИНИ

Станимир Стоилов: При всички положения бих предпочел да играем официално мачове пред контроли

Борил Гочев
от Борил Гочев
16:54, 04.04.2023
Чете се за: 05:50 мин.
Спорт
стоилов важното трупаме победи
Слушай новината

Старши треньорът на Левски Станимир Стоилов даде пресконференция след успеха на неговия тим с 4:0 срещу Витоша Бистрица в последната контрола на "сините" преди подновяването на битката им в Първа лига тази събота (8 април) с мач срещу Локомотив София.

Стоилов разкри, че е останал доволен от видяното желание у неговите футболисти в проверката, но допълни, че тимът продължава да изпитва проблеми в завършващата фаза.

Желанието в тази контрола беше по-голямо от мача с Ботев Враца. Но все още смятам, че трябва да намерим верния ритъм и да вдигнем движението си по терена. Естествено, трябва да подобрим завършващата фаза, защото през първото полувреме имахме 4-5 положения, дори повече, които пропускаме с лека ръка. Срещу по-сериозен съперник това може да се окаже важно. Труден период е, когато толкова дълго време нямаш официални мачове, защото гадаеш в какво състояние са футболистите", започна наставникът на Левски.

Българският специалист коментира още кадровите проблеми в състава си, както и дали повече млади футболисти ще започнат да получават шансове.

"Петрис има лека настинка, а Кристиян Димитров имаше удар в мускула от предния мач и получи оток, който е почти изчезнал. Надявам се двамата до ден-два да бъдат готови за игра", сподели Стоилов.

"Голяма част от младите регулярно тренират с нас. При някои правим постоянни въртележки - първия отбор, втория. Всички трябва да получат стимул да покажат каквото трябва. С оглед на двамата наказани играчи и контузията на Илиян Стефанов е нормално някои от младите да попадат в групата. Много е хубав футболът, защото има целен терен, на който всичко се вижда. Така че, който показва качества, ще играе. Има млади играчи, които се стараят и видимо напредват. При младите проблемът, че имат периоди на върхове и спадове, но трябва да продължи тяхното обучение. Темата за младите и създаването на кадри се оказва изключително тънка в българския футбол. Трябва да търсим нашето ниво. Много по-лесно е да влезеш в отбори с по-малки изисквания и критерии, отколкото във водещите отбори. Затова тук младите играчи трябва да скачат значително по-високо", допълни той.

Треньорът на Левски за пореден път засегна и темата с липса на достатъчно официални срещи, като според него това е и сред възможните причини за липсата на достатъчно динамика в българския футбол.

"При всички положения бих предпочел да играем официално мачове пред контроли. Постарахме се да имаме нужния игрови ритъм. Това са въпроси, които трябва да ги задаваме на хората, които правят програмата. Имам мачове за Купата, но в цял свят се играят междинни кръгове. Не може заради осем отбора, които играят четвъртфинали другите да стоим по 20 дни без мачове. Сега след мача в събота имаме още 10 дни до следващия мач. Така че се оказва, че за един месец сме играли мач само срещу Локомотив София. Това са професионални футболисти и бизнес, като трябва да има значително повече мачове при добри условия. Щеше да е по-добре първенството да беше сега в началните си кръгове. Ние пак ще играем събота-събота. За това се оплакваме, че няма динамика. Аз вече изчерпах потенциала за тренировки, защото имаме много дълго време да се готвим. Мачовете носят авторитет, престиж, победи и приходи, слава на играчите и клуба", каза наставник на "сините".

Накрая Станимир Стоилов отговори и на въпросите, свързани с информациите за негово напускане на Левски след края на кампанията, както и какви са очакванията му за предстоящото Общо събрание в четвъртък.

"Отдавам спекулациите на интереса към Левски. Много от нещата се преекспонират или всеки може да говори каквото си иска. Отдавам го и на нездравата обстановка. Когато има нещо, ще го разберете първо от мен. Никога не съм крил нищо", категоричен бе Стоилов.

"Очакванията ми от Общото събрание е да влязат повече приходи в клуба, за да почнем да чистим задълженията към държавата", завърши треньорът на Левски.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Обиски в централата на ЕНП в Брюксел
Обиски в централата на ЕНП в Брюксел
Ицо Хазарта: Няма да се откажа - нито аз, нито хората до мен
Ицо Хазарта: Няма да се откажа - нито аз, нито хората до мен