НОВИНИ

Стефан Янев след консултациите при президента: Ако имаме покана за диалог от други партии, ще участваме

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
14:41, 28.11.2022
Чете се за: 02:40 мин.
У нас
живо стефан янев имаме покана диалог другите партии участваме
Слушай новината

Приключи срещата на президента Румен Радев с ПГ на „Български възход“. След разговорите лидерът на "Български възход" Стефан Янев коментира, че формацията е готова за диалог с всички партии за съставяне на правителство. По думите му въпросите от дневния ред на обществото се решават чрез смислен диалог, взаимодействие между партиите и излъчване на коалиционно мнозинство.

"Приоритетите са инфлацията, цената на живота, предсказуемостта, образованието, здравеопазването, социалната и демографска политика. Всички партии, които желаят да имат принос към тези неща в коалиционното споразумение, са добре дошли", изтъкна Стефан Янев.

Според него има потенциал за политически диалог, който да доведе до формиране на кабинет.

"Имаме една единствена червена линия - българският национален интерес. В условията на война на километри от нас и на противопоставяне и разделяне на геополитическите пластове, ако ние като политическа класа се занимаваме с дребнотемия и не се заемем с важното за българските граждани, значи не оценяваме добре ситуацията. Историята показва, че когато се появи думата война, дребонотемията се заравят и трябва диалог. Винаги има време да осигурим още зрелища, сега на дневен ред е хлябът", заяви Янев.

Стефан Янев не коментира с кого е готов да се коалира и при какви условия. Според него има потенциал за съставяне на правителство с всеки един от мандатите.

Ако се стигне до трети мандат и той отиде при "Български възход", от партията ще започнат разговори с втората най-малка група в парламента - "Демократична България" и след това във възходящ ред и с останалите политически сили.

"Ще водим диалог с всички на базата на търсене на приоритетни конкретни решения, които да са в основата на евентуално коалиционно споразумение", каза още Янев.

С тази среща президентът Румен Радев завърши консултациите с парламентарните сили в 48-ия парламент преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гледайте Бразилия - Швейцария от 18:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
Гледайте Бразилия - Швейцария от 18:00 ч. НА ЖИВО по БНТ 1 и БНТ 3
Състезателите ни по академично гребане ще се борят за три квоти за олимпийските игри в Париж
Състезателите ни по академично гребане ще се борят за три квоти за олимпийските игри в Париж