НОВИНИ

Столичната община подписа договор за заем от 60 млн. евро за устойчиви проекти за мобилност

столичната община подписа договор заем млн евро устойчиви проекти мобилност
bnt avatar logo
от БНТ
14:02, 14.09.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и Столичната община подписаха рамков заем на стойност 60 млн. евро в подкрепа на устойчивата градска мобилност в столицата на България. Средствата от ЕИБ помагат на Столична община да постигне своята цел за изграждане на екологично устойчива транспортна система, която подобрява ежедневието на гражданите.

В съответствие с целите на Общия устройствен план на София и на Плана за устойчива градска мобилност на Столична община за 2019-2035 г., ЕИБ ще финансира проекти, които включват изграждане и възстановяване на отсечки от пътната и уличната мрежа, част от трамвайната мрежа и пешеходната и велосипедната инфраструктура.

Наред с това, може да бъде осигурена подкрепа и за проекти за обществен транспорт като закупуване на подвижен състав и монтаж на зарядни станции за електрически автомобили.

„София е най-бързо разрастващият се град в България и е изправен пред предизвикателството да продължи своето развитие по екологично устойчив начин. Ние в ЕИБ, се радваме да предоставим този заем в подкрепа на устойчиви проекти за мобилност и да подобрим ежедневието на хората в София. Нашето финансиране ще повиши заетостта, ще подобри качеството на въздуха и ще превърне София в по-безопасно място, където придвижването става по-бързо и удобно.“, заяви Лиляна Павлова, вицепрезидент на ЕИБ.

“Европейката инвестиционна банка е надежден партньор на София, който застава зад най-големите инфраструктурни проекти на София. С настоящата строителна програма ще изградим липсващи участъци от вътрешните градски рингове, които ще изведат трафика от центъра на града, ще намалят задръстванията и ще допринесат за по-чист въздух. С проектите за изграждане на бул. „Т. Каблешков“ и бул. „Филип Кутев“ ще подобрим мобилността в най-гъсто населените южни квартали, а с планираните булеварди в северната част на града, ще им дадем нов тласък за развитие. Знаков за София е „Зеления ринг“, който ще свърже с вело и пешеходни алеи големи квартали на града. Продължаваме изграждането и обновяването на трамвайни трасета, които подобряват транспортната свързаност. Осигурените средства ни дават възможност за кратък период да изградим инфраструктура с голям екологичен ефект, подобряваща качеството на живот в милионна София.”, заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) е институция за дългосрочно кредитиране на ЕС и е собственост на страните членки. Предоставя дългосрочно финансиране за обосновани инвестиции, за да допринесе за постигане на политическите цели на ЕС.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Кузманов: Премиите за Токио 2020 ще бъдат изплатени изцяло до края на септември
Министър Кузманов: Премиите за Токио 2020 ще бъдат изплатени изцяло до края на септември
Путин се самоизолира след случаи на COVID-19 в обкръжението му
Путин се самоизолира след случаи на COVID-19 в обкръжението му