НОВИНИ

Столичната община спира три от големите обществени поръчки за ремонти на булеварди

Тереза Кънчева
от Тереза Кънчева
15:21, 04.06.2024
Чете се за: 03:05 мин.
У нас
столичната община спира три големите обществени поръчки ремонти булеварди
Слушай новината

Столичната община спира три от големите обществени поръчки за ремонтите на бул. "Скобелев", "Копенхаген" и "Мария Луиза". След анализи са открити множество нарушения, има голяма разлика в цените, субективизъм и недобри практики, който ще бъдат прекратени.

Общо проверените поръчки са 24, като 21 от тях са незаконосъобразни. Всичките те са на стойност 204 милиона лева. Те са за инфраструктурни проекти, детски градини, ВиК, избор на надзор. Това съобщи кметът на София Васил Терзиев.

Проверката е установила, че в общо 23 проекта общо имат проблеми.

От общината заявиха, че започват работа по нови процедури.

Създават и електронен регистър за фирмите на сайта на Столичната община, от който те да се информират за предстоящи поръчки.

***

От ГЕРБ разпространиха позиция след новината, че Столичната община спира три от големите обществени поръчки за ремонти на булеварди.

"Васил Терзиев пропусна да каже пред медиите, че проверките на незавършилите процедури са направени от две външни фирма – едната е на Деница Цекова, съпруга на бившия министър и член на Изпълнителния съвет на "Продължаваме Промяната" Андрей Цеков, а другата на адвокат, работила с екипа на Кирил Петков като министър на икономиката.

Преди повече от месец общинските съветници от ГЕРБ-СДС обявиха, че с директни договори Васил Терзиев е дал на тези две фирми да извършват проверки на процедури по Закона за обществени поръчки. Очевиден е фактът, че кметът Терзиев изпълнява политически поръчки, които заплаща с публични средства. Законосъобразността на процедурите според българското законодателство се установява от компетентните институции и българския съд", посочват от ГЕРБ.

Те припомнят, че екипът на кмета Йорданка Фандъкова не финализира процедурите за избор на изпълнители за изграждане на бул. "Копенхаген" и основен ремонт на трамвайните трасета по бул. "Мария Луиза" и бул. "Скобелев" именно с мотива, че новият кмет трябва да може да ги прегледа и да вземе решение.

"На 7 май тази година кметът Васил Терзиев е подписал решението за избор на изпълнител за основен ремонта на бул. "Мария Луиза". Днес, месец по-късно, след като собственото му решение е влязло в сила, обявява, че спира процедурата. Защо вече избрана от Терзиев фирма месец по-късно се е оказала неподходяща, е въпрос за това как и кой реално ще избира фирмите, с които ще работи", питат още от ГЕРБ.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Легендарният влак "Ориент Експрес" пристигна в Русе (ВИДЕО)
Легендарният влак "Ориент Експрес" пристигна в Русе (ВИДЕО)
Хебър се раздели с Любослав Пенев
Хебър се раздели с Любослав Пенев