НОВИНИ

Страховита птица "динозавър" в Австралия е застрашена от изчезване

страховита птица динозавър австралия застрашена изчезване
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
16:32, 06.06.2024
Чете се за: 02:37 мин.
Любопитно
Слушай новината

Крака с извити нокти, достойни за велосираптор, пронизващи очи и неоново синя шия: южният казуар е страховита птица от тропическите гори на Северна Австралия, но само с няколко хиляди останали екземпляра в дивата природата видът е застрашен от изчезване, предаде АФП.

"Това е съвременен динозавър", казва Питър Роулс, председател на местна група, която защитава тези застрашени птици.

Въпреки това е най-добре човек да се възхищава отдалече на казуарите с човешки ръст и 10-сантиметрови остри нокти. Защитавайки яростно територията си, страховитите пернати съскат и ръмжат, когато усетят заплаха.

"Когато за първи път ги погледнете очи в очи, това може да бъде смущаващо, защото те имат пронизващ поглед и гледат право към вас", казва Роулс, признавайки, че пернатите създания изглеждат "малко свирепи".

Тези нелетящи птици се срещат само в Австралия, на остров Нова Гвинея и на някои тихоокеански острови.

Австралийското правителство ги смята за застрашен вид и изчислява, че в дивата природа са останали около 4500 екземпляра. Те са един от "ключовите видове", което означава, че играят съществена роля за поддържането на биоразнообразието и разпространението на семената на тропическата гора.

Ако южните казуари изчезнат, тропическите гори ще пострадат.

Основните заплахи за южния казуар са сблъсъците с автомобили, изсичането на естествените им местообитания, нападенията на кучета и климатичните промени.

През последните 300 години около сто вида от австралийската флора и фауна са изчезнали от планетата. По данни на Световния фонд за дивата природа този брой вероятно ще се увеличи.

Австралийското правителство е изготвило национален план за спасяване на тази емблематична птица, както прави и за много други видове, в сътрудничество с асоциации на коренното население и групи за опазване на природата.

Голяма част от усилията за опазване на природата в Австралия са съсредоточени върху защитата на "ключови видове" - концепция, разработена от зоолози през 60-те години на миналия век.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицай простреля младеж в Плевен след неподчинение на сигнал за проверка
Полицай простреля младеж в Плевен след неподчинение на сигнал за проверка
Раниха полицай в Русенско
Раниха полицай в Русенско