НОВИНИ

Суперлигата пред провал!

bnt avatar logo
от Калоян Николов
10:24, 21.04.2021
Чете се за: 01:09 мин.
Европейски футбол
суперлигата провал

Сформирането на новия европейски футболен турнир - "Суперлигата" е пред провал.

Късно снощи шестте английски клуба, които първоначално бяха заявили участие - Ливърпул, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Арсенал, Челси и Тотнъм официално обявиха, че се оттеглят.

Най-напред Манчестър Сити съобщи, че е стартирал процедура по оттегляне от Суперлигата, после от Ливърпул информираха, че участието им в предложения отцепнически турнир е прекратено.

От Манчестър Юнайтед подчертаха, че са се вслушали в мнението на феновете си, правителството на Великобритания и другите заинтересовани страни, преди да стигнат до решението за отказ.

Президентът на Тотнъм Даниел Леви съжали за безпокойството, причинено на запалянковците, а от Арсенал официално се извиниха на своите фенове и определиха като грешка първоначалното съгласие да станат част от новия проект.

Късно снощи Челси стана последният отбор от Острова, който потвърди, че се оттегля.

"Челси може да потвърди, че започна формални процедури за излизане от групата, разработваща планове за европейска Суперлига. Присъединявайки се към групата миналата седмица, разполагахме с време напълно да обмислим този въпрос и решихме, че по-нататъшното ни участие в тези планове няма да бъде в интересите на клуба, нашите запалянковци или футболното общество като цяло", написаха "сините" на официалния си сайт.

Според медии в Испания, местните Барселона и Атлетико (Мадрид) също ще обяват оттеглянето си, а същото ще сторят и италианските Милан, Интер и Ювентус.

След излизането на шестте английски клуба от "Суперлигата" организаторите на новия европейски клубен турнир съобщиха, че ще преразгледат проекта си:

"Отчитайки настоящите обстоятелства, ние сме длъжни да разгледаме най-подходящите стъпки за промяна на проекта. Въпреки заявленията на английските клубове, които направиха това под натиск, ние сме убедени, че нашето предложение напълно съответства на европейското законодателство и нормативни актове", се казва в прессъобщението.

Проектът за "Суперлигата" предвиждаше създаването на една лига, в която да участват 20 клуба от Европа.

Участието си в турнира бяха потвърдили Арсенал, Ливърпул, Манчестър Сити, Манчестър Юнайтед, Тотнъм, Челси, Милан, Интер, Ювентус, Атлетико Мадрид, Барселона и Реал Мадрид.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кабинетът на ГЕРБ - СДС няма да получи подкрепа от другите партии
Кабинетът на ГЕРБ - СДС няма да получи подкрепа от другите партии
Ананиев пред НС: Средствата във фискалния резерв са 8,5 милиарда лева
Ананиев пред НС: Средствата във фискалния резерв са 8,5 милиарда лева