НОВИНИ

СЗО: Пандемията има "опустошително въздействие" върху психичното здраве

сзо пандемията опустошително въздействие психичното здраве
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:10, 05.10.2020
Чете се за: 01:02 мин.
По света

Пандемията COVID-19 има "опустошително въздействие" върху психичното здраве в световен мащаб. Това заяви Световната здравна организация, като предупреди, че психичното здраве е пренебрегнато в кризата.

Проучване, проведено между юни и август разкрива сериозни смущения в услугите в 93 държави. Докато 83% от анкетираните 130 държави са включили психичното здраве в своите планове за отговор на пандемията от коронавирус, само 17% действително са определили пълното необходимо финансиране, се казва в съобщението.

"Това е забравен аспект на COVID-19", заяви директорът на психичното здраве на СЗО Девора Кестел на виртуален брифинг за медии, подчертавайки спешната нужда от увеличено финансиране.

Преди пандемията страните са харчели по-малко от 2% от националния си здравен бюджет за психично здраве и се борят да отговорят на търсенето, каза СЗО. Това търсене сега се е увеличило драстично поради пандемията.

"Лишението, изолацията, загубата на доходи и страхът предизвикват психично-здравни състояния или изострят съществуващите. Много хора може да са изправени пред повишени нива на употреба на алкохол и наркотици, безсъние и безпокойство".

Въпреки че всички региони на света са засегнати, страните с високи доходи са имали по-голяма възможност да поддържат предоставянето на услуги.

Проучването на СЗО установи, че 30% от страните съобщават за някои смущения в осигуряването на услуги, свързани с психичното здраве и доставките на лекарства за хора с разстройства.

Превантивните услуги бяха силно засегнати, докато ограниченията за пътуване възпрепятстваха достъпа на пациентите до здравни заведения.

Световната здравна организация също така заяви, че са необходими повече данни за ефекта на COVID-19 върху здравето на мозъка, като по-малко от една от 10 държави провеждат изследвания. Оценките преди пандемията показват, че близо 1 трилион долара икономическа производителност се губят годишно само от депресия и тревожност. Проучванията обаче показват, че всеки долар, похарчен за основани на факти грижи за депресия и тревожност, има възвръщаемост от 5 долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българският еврокомисар Мария Габриел е под карантина заради контакт с болен от COVID-19
Българският еврокомисар Мария Габриел е под карантина заради контакт с болен от COVID-19
Президентът Румен Радев връчи наградата „Джон Атанасов“
Президентът Румен Радев връчи наградата „Джон Атанасов“