НОВИНИ

СЗО: Учителите трябва да бъдат приоритетна група за ваксиниране срещу COVID-19

сзо учителите бъдат приоритетна група ваксиниране covid
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
10:27, 30.08.2021
Чете се за: 02:27 мин.
Още
Слушай новината

Учителите и училищният персонал трябва да бъдат сред приоритетните групи за ваксинации срещу COVID-19, за да могат училищата в Европа и Централна Азия да останат отворени, заявиха днес от Световната здравна организация и УНИЦЕФ.

За да се гарантира, че училищата могат да останат отворени по време на пандемията, мерките трябва да "включват предлагане на ваксина срещу COVID-19 на учителите и други училищни служители като част от целевите групи от населението в националните планове за ваксинация", пишат в своето изявление агенциите на ООН.

Препоръката, направена вече от група експерти на Световната здравна организация през ноември 2020 г. преди въвеждането на ваксинацията, трябва да бъде изпълнена "като същевременно се гарантира ваксинация на уязвими групи от населението", се казва в текста.

Според здравната организация и УНИЦЕФ е жизненоважно по време на предстоящата учебна година "обучението в класната стая да продължи без прекъсване" въпреки разпространението на по-заразния Делта-вариант на вируса.

"Това е от първостепенно значение за образованието на децата, психичното здраве и социалните умения, за да помогнат училищата децата ни да бъдат щастливи и продуктивни членове на обществото", каза директорът на Световната здравна организация за европейския регион Ханс Клуге.

"Пандемията е причинила най-катастрофалното прекъсване на образованието в историята", добави той.

СЗО: Училищата трябва да останат отворени

Агенциите призоваха държавите да ваксинират деца на възраст над 12 години, които попадат в рискова група от по-тежко преболедуване на COVID-19.

Документът припомни също така значението на мерките за подобряване на училищната среда по време на пандемията, включително по-добра вентилация, по-малобройни класове, физическа дистанция и редовно тестване за ковид на деца и персонала.

Според препоръките на Световната здравна организация, публикувани в началото на юли, тестването на деца в рискови групи, които проявяват симптоми на COVID-19, трябва да бъде приоритет.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Григор Димитров запазва 18-то място в ранглистата преди US Open
Григор Димитров запазва 18-то място в ранглистата преди US Open
ООН: Северна Корея вероятно е рестартирала ядрен реактор
ООН: Северна Корея вероятно е рестартирала ядрен реактор