НОВИНИ

Тагарев: Въпреки ограниченията на конвенцията от Монтрьо, съюзниците да ни помагат в Черно море

Александър Марков
от Александър Марков
11:49, 03.07.2023
7319
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Независимо от конвенцията от Монтрьо, България трябва да осигури възможност на нашите съюзници да ни помагат за сигурността в Черноморския регион с разузнавателни средства и средства за ефективно въздействие като т.нар. "кинетични средства".

Това е заявил министърът на отбраната Тодор Тагарев, който участва в среща с военните ни аташета, на която присъстваха премиерът Николай Денков, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и ръководителят на Военното разузнаване бригаден генерал Венелин Венев.

Конвенцията от Монтрьо забранява престоя на военни кораби на нечерноморски държави за повече от 21 дни в Черно море.

Според министъра на отбраната България трябва ефективно да осигури предно разполагане на нашите съюзници на наша територия, а многонационалната бойна група да прерасне в бригада.

Подробности вижте във включването на Александър Марков

Той е допълнил, че страната ни е получила признание от съюзниците за подготовката на морски специалисти за Украйна. Посочил е още, че разликата между настоящото и предишното правителство е не толкова в това, което предоставяме като помощ към Киев, а в начина на говорене.

Премиерът Николай Денков се среща с военните ни аташета зад граница

В последните години България издава смесени сигнали към нашите партньори в НАТО и ЕС, е посочил примиерът Николай Денков. По думите му, това е посяло разделение в обществото и е проблем за националната сигурност.

“България няма тази заплаха днес (каквато са имали Грузия и Украйна), защото е член на НАТО и ЕС и трябва да участваме в това партньорство. Поради злоупотреба с някои исторически факти, поради умишлено създаване на напрежение и разделение в обществото, ние все още не се възползваме от възможностите, които ни дава участието в тези два мощни съюза”, е заявил Денков.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завърши най-масовият детски турнир в Североизточна България под егидата на БФС
Завърши най-масовият детски турнир в Североизточна България под егидата на БФС
Съвместни проверки на АМ "Тракия" (СНИМКИ)
Съвместни проверки на АМ "Тракия" (СНИМКИ)