НОВИНИ

Талибаните забраниха пътуванията на жени над 72 км без придружител и филми с актриси

талибаните издадоха указ правата жените
Снимка: Архив/БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
13:40, 26.12.2021
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

Талибанските власти в Афганистан забраниха на жените да пътуват на дълги разстояние без придружител - роднина или близък.

Новите разпоредби, издадени от Министерството за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока, призовават още всички собственици на превозни средства да предлагат пътуване само на жени, носещи ислямски забрадки.

„На жени, пътуващи на повече от 45 мили (72 км), не трябва да се предлага пътуване, освен ако не са придружени от близък член на семейството“, каза говорителят на министерството Садек Акиф Мухаджир пред АФП в неделя. Той уточни, че това трябва да е близък роднина от мъжки пол.

Наредбата разпространена в социалните медии, дойде няколко седмици, след като министерството поиска от афганистанските телевизионни канали да спрат излъчването на драми и сапунени опери с участието на актриси.

Министерството също така настоява телевизионните журналистки да носят хиджаб при изпълнение на служебните си задължения.

Мухаджир каза още, че жените, които използват транспорт, също ще се нуждаят от хиджаб. Директивата на министерството също призовава хората да спрат да пускат музика в колите си.

Интерпретацията на талибаните за хиджаба, който може да варира от покриване на косата до воал или покриване на цялото тяло, е неясна и повечето афганистански жени вече носят забрадки.

След като дойдоха на власт през август, талибаните наложиха различни ограничения върху жените и момичетата, въпреки обещанието за по-меко управление в сравнение с това през 90-те години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Онлайн обиди към футболисти ще носят сурови наказания в Англия
Онлайн обиди към футболисти ще носят сурови наказания в Англия
IN MEMORIAM: Отиде си един от най-емблематичните борци срещу апартейда Дезмънд Туту (Снимки)
IN MEMORIAM: Отиде си един от най-емблематичните борци срещу апартейда Дезмънд Туту (Снимки)