НОВИНИ

Телевизионни войни

Най-добрите сериали на всички времена

Александър Митев
от Александър Митев
16:30, 13.03.2021
Чете се за: 05:12 мин.
Култура
телевизионни войни
Слушай новината

Според феновете на телевизионните сериали има само четири продукции, които си оспорват титлата „най-добро ТВ шоу на всички времена“. Тези сериали се превърнаха в моментална класика, като си поделят най-високата оценка (9.4) във филмовата енциклопедия IMDb…

Последният феномен, присъединил се към елитната група, бе историческата драма „Чернобил“. Целият свят бе завладян от трагедията на Припят, която не малко българи си спомнят от първо лице. Най-голямо впечатление направи изключителното внимание към детайлите, за което са били проучени внимателно всички налични кадри от онова време и не малко преки участници в събитията са наети като консултанти. А оригиналните кадри не са много, защото всичко е засекретено от съветските власти. Изтеклите записи всъщност никога нямаше да видят бял свят, ако не бяха откраднати от западен лекар, който е извикан в Москва да помага за лечението на пострадалите…

"Чернобил", 2019 г.

Минисериалът бе признат от световната критика и обра всички възможни награди. Любопитното е, че дори в бившите съветски републики зрителите приеха с възторг драмата, като социалните мрежи бяха залети с коментари в стил „да, точно така беше“ и „дори номерата на военните камиони само през 1986 г. бяха такива и те са ги уцелили“. Властите в Москва обаче не бяха толкова щастливи и веднага поръчаха заснемането на руска версия на сериала, която да покаже тяхната истина.

Преди „Чернобил“ обаче един друг сериал бе завладял умовете на телевизионните фенове. Колоритният превод на името му е „В обувките на Сатаната“. Историята за гимназиалния учител по химия Уолтър Уайт, който се трансформира във влиятелния нарко бос Хайзенберг, е най-голямото телевизионно събитие за няколко поколения.

"В обувките на Сатаната", 2008 г.

Създателят и продуцент Винс Гилиган се превърна в едно от най-уважаваните имена в Холивуд, а Брайън Кранстън успя напълно да заличи образа си на шантавия баща от комедията „Малкълм“. Последва пълнометражния филм „В обувките на Сатаната: Ел Камино“ и изключително успешният спиноф – „Обадете се на Сол“.

Големият успех на драмата бе най-забавно отразен в епизод на анимацията „Саут парк“, където децата многократно използват фразата „по-добър е дори от „Наркомрежа“. Това именно е другото заглавие в престижната класация. Това вероятно е и сериалът, за който най-много пъти е използвано сравнението „най-добър на всички времена“.

"Наркомрежа", 2002 г.

Драмата на HBO също е посветена на търговията с наркотици, но не в Албъкърки, Ню Мексико, а в Балтимор, Мериленд. Всеки сезон разказва за влиянието на наркотиците върху различен сектор от живота в града и редува различни уникални герои. Преди големия успех на „Наркомрежа“ обаче HBO имаха друг повод за гордост – „Братя по оръжие“.

Военният минисериал е продуциран от Стивън Спилбърг и Том Ханкс. Двамата продължават успешното си „военно“ сътрудничество след „Спасяването на редник Райън“. Критиката е в пълен възторг и драмата получава десетки награди Еми, Златен глобус и т.н.

"Братя по оръжие", 2001 г.

Сюжетът е базиран на едноименната книга на историка Стивън Амброуз и разказва за премеждията на десантна рота от американската армия по време на Втората световна война – от тренировъчните лагери, през десанта в Нормандия и до края на войната.

Тази статия обаче е за една по-американска война.

Този вторник от 22:00 ч. БНТ започва излъчването на "Пътища на милосърдието". Минисериалът е по действителни събития и разказва за две медицински сестри по време на Гражданската война, които се грижат за ранени войници от двете страни на конфликта.

Това е първият сериал на американската обществена телевизия PBS след почти 10-годишна пауза. Продуценти са сериозни имена като големият режисьор Ридли Скот и сценаристът на "Спешно отделение" Дейвид Забел. Драмата няма оценките и наградите на горните продукции, но е изключително добре приета и от критиката, и от публиката. Приятно гледане!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Глоба до 1000 лв. за палене на огън на Сирни Заговезни в Дупнишко
Глоба до 1000 лв. за палене на огън на Сирни Заговезни в Дупнишко
Затварят тунел "Витиня" от 20.00 ч. тази вечер
Затварят тунел "Витиня" от 20.00 ч. тази вечер