НОВИНИ

Тони Ценов в предаването "Аз съм"

тони ценов предаването съм
bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 17.03.2024
Чете се за: 02:52 мин.
Спорт
Слушай новината

В поредния брой на предаването "Аз съм" ви срещаме с Тони Ценов - учител по физическо възпитание и спорт в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“, както и футболен треньор в школата на ФК Елит.

Животът на Ценов е неразривно свързан с футбола още от ранна детска възраст, когато започва да играе със своята баба, а на 7-годишна възраст постъпва в академията на Левски, където негов пръв треньор е Петър Петров. Тони играе за "сините" в продължение на четири години, след което операция го принуждава временно да прекъсне със спорта.

При завръщането си в игра самият той разказва, че е намерил по-различна обстановка, което довежда до преминаването му в школата ФК Елит, а малко по-късно и в тази на Септември, където всъщност приключва и времето на Тони Ценов като състезател.

Две-три години след края на футболния му път Ценов се явява на конкурс за учител по физическо възпитание и спорт в 119 СУ „Акад. Михаил Арнаудов“ и за негова изненада е назначен за преподавател в училището.

"Бях позагубил себе си. Не знаех с какво да се занимавам и не си представях живота като учител, защото бях предубеден към самите деца. По време на стажа ми в университета обаче разбрах колко близка всъщност е тази работа до спорта, а това, което ми дадохда децата, просто няма как да им го върна за цял живот. Те обучават нас много повече, отколкото ние тях", разказва учителят.

Междувременно обаче Ценов не може да остане за дълго време далеч от футбола и след известно време започва треньорска кариера в академията на ЦСКА 1948, а впоследствие преминава през няколко отбори, за да се завърне в школата на ФК Елит.

"Тази работа е корено различна. Във футбола имаш една група от 20 деца, които имат ясна цел. В училище средата е много разнородна и работата е по-скоро педагогическа. Твоята цел трябва да бъде да "запалиш" някого по спорта и да му помогнеш да си създаде навици, които ще му останат и в живота", споделя Тони Ценов.

Целия епизод гледайте във видеото!

Всички предавания от поредицата "Аз съм" ще намерите и в YouTube канала на БНТ!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на факти: Отнема ли права планът за въвеждане на дигиталното евро?
Проверка на факти: Отнема ли права планът за въвеждане на дигиталното евро?
Екипажът на "Руен" вероятно ще се прибере в България до 2 седмици
Екипажът на "Руен" вероятно ще се прибере в България до 2 седмици