НОВИНИ

Три готвачки от столична детска градина са с положителни проби за COVID-19

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов
11:32, 14.09.2020
Чете се за: 00:48 мин.
Регионални
три готвачки столична детска градина положителни проби covid

Три готвачки от 88 детска градина "Детски рай" в столичния квартал "Дружба" са с положителни проби за Covid-19.

От Столичната община съобщиха за "По света и у нас", че градината работи. На персонала ще бъдат направени PCR тестове. А храната за децата ще бъде носена от съседна детска градина.

От Столичната община очакват инструкции от СРЗИ.

От Столична РЗИ по-късно съобщиха за медиите, че на 8 септември е получена информация за лице /работник в кухненския блок/ на детското заведение поставено под карантина, като контактно на положителен случай в семейството от 7 септември.

Незабавно е извършено епидемиологично проучване и лицето е изследвано в лабораторията на СРЗИ на 9 септември. Резултатът е бил положителен без клинични симптоми.

Лицето е поставено под 14-дневна домашна карантина. От текущото проучване за изследване са насочени кухненския персонал /2 лица/, медицинската сестра и домакина.

Двете лица от кухненския персонал са изследвани на 11 септември и са с положителни резултати, поставени също под домашна карантина без сиптоми, а останалите са с отрицателни резултати.

На 12.09.2020 г. след разговор с дежурен епидемиолог и оценка на риска са предприети допълнителни действия за изследване на целия педагогически персонал. Изследването е извършено на 14.09.2020 г. в СРЗИ и резултатите се изчакват.

На директора на детското заведение е връчено предписание за предприемане на необходимите противоепидемични мерки. Извършена е заключителна дезинфекция и се провеждат текущи обеззаразаващи мероприятия. Спазват се всички противоепидемични мерки. Провежда се активно наблюдение на огнището. Кухнята е затворена и не функционира. Храната се приготвя и доставя от друго детско заведение.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Аномалии на времето в САЩ - бури на Източния бряг, пожари на запад
Аномалии на времето в САЩ - бури на Източния бряг, пожари на запад
БАБХ ще проверява кухненските блокове на детските заведения и училищата
БАБХ ще проверява кухненските блокове на детските заведения и училищата