НОВИНИ

Три кръга преди края на редовния сезон в НБЛ – кой за какво се бори

цска удари балкан ботевград гост нбл
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: bgbasket.com
12:16, 19.04.2023
Чете се за: 03:12 мин.
Спорт
Слушай новината

До края на редовния сезон в Националната баскетболна лига остават само три кръга, като все още има много въпросителни относно класирането на отборите преди плейофите.

За момента са ясни всички участници в тях – Рилски спортист, Балкан, ЦСКА, Черноморец, Спартак Плевен, Левски, Берое и Академик Пловдив. Останалите три отбора пък нямат шанс за осмицата – Ямбол, Шумен и Черно море Тича.

Рилски спортист предсрочно спечели редовния сезон, като на плейофите ще играе с Академик Пловдив. Отборът на Йордан Янков е с три победи зад Левски и Берое, но дори и да изравни някой от тях на теория, няма предимство в директните мачове и срещу двата.

Балкан и ЦСКА са сигурни за тройката, като борбата между тях е за второто място. За момента там са баскетболистите на Петър Златанович, които са на победа пред „червените“. Съставът на Росен Барчовски обаче води с 2-1 в преките двубои и при евентуална грешна стъпка на ботевградския тим и равенство, ще го измести от втората позиция.

На този етап битката за Топ 4 се очертава между Спартак и Черноморец, като и двата тима имат по 16 победи, но този на Любомир Минчев е с мач повече. Черноморец пък е и с предимство в преките двубои.

И двата отбора не могат да бъдат изпреварени от Берое, който е с баланс 13-15, но има само две срещи до края на редовния сезон. Спартак пък е с предимство срещу Левски (13-14) и при равенство, също ще е пред него. Не така стоят нещата при Черноморец, който все още може да падне шести, ако загуби всичките си мачове до края, а Левски ги спечели.

На теория съществува вариант и за тройна въртележка, ако Спартак и Черноморец загубят оставащите си мачове, а Левски ги спечели и така трите се изравнят с 16-14. В дирекните двубои обаче всички ще са с баланс 3-3, като тогава ще се гледа точковата разлика.

Този вариант обаче за момента изглежда по-скоро теоритичен, като с оглед на класирането е по-вероятно Левски и Берое ще се борят за шестата позиция. При евентуално равенство между тях след последния кръг от редовния сезон, с предимство ще е отборът на Бойко Миленков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата даде на съд обвиняемите за убийството на пастир в с.Антон
Прокуратурата даде на съд обвиняемите за убийството на пастир в с.Антон
Съдът в Бургас гледа делото срещу сирийците, причинили смъртта на двама полицаи след гонка
Съдът в Бургас гледа делото срещу сирийците, причинили смъртта на двама полицаи след гонка