НОВИНИ

Трима българи получиха ефективна присъда за трафик на хероин към Западна Европа и САЩ

трима българи получиха ефективна присъда трафик хероин западна европа сащ
bnt avatar logo
от БНТ
13:12, 26.06.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

Специализираният наказателен съд наложи ефективни присъди на трима обвинени за участие в 5-членна организирана престъпна група за държане на наркотици (хероин) с цел продажбата му на международна мрежа за наркотрафик към Западна Европа и САЩ.

Съдът постанови 6 години „лишаване от свобода“ за двама от участниците в групата и 5 години и 6 месеца за третия (всички български граждани). Наказанията трябва да бъдат изтърпявани при първоначален строг режим.

При задържането на членовете на групата на 01.02.2021 г. бяха намерени и иззети 19,658 кг хероин на стойност 1 769 186,70 лв., документи, телефони, симкарти и други доказателства.

Разследването установи, че престъпното сдружение е било организирана през януари 2020 г. и ръководено от З.М. - сръбски гражданин, за когото има данни, че е високопоставен член на международна престъпна организация (отговарящ за трафика на хероин от Турция към Западна Европа).

Той и друг сръбски гражданин, участник в групата – Д.А., още са в неизвестност и се издирват. С постановление на наблюдаващ прокурор материалите срещу тях са отделени в друго досъдебно производство.

Установено е, че З.М. договарял доставките на големи количества хероин в България, като за целта често пътувал до Турция със сънародника си Д.А. За съхраняването, разфасоването и доставките отговаряли другите участници в групата

Разследването на Специализираната прокуратура започна на 07.01.2021 г. в изпълнение на Молба за правна помощ от Службата по международни въпроси към Департамента по правосъдие на САЩ след сигнал на ДЕА, че сръбски наркотрафиканти договарят доставка на голямо количество хероин от България за Западна Европа за САЩ.

Тримата обвиняеми бяха предадени на съд на 30 септември 2021 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Кръстев: Йосиф Миладинов е най-големият талант в българското плуване
Николай Кръстев: Йосиф Миладинов е най-големият талант в българското плуване
Остава топло, но с вероятност за градушки
Остава топло, но с вероятност за градушки