НОВИНИ

Убедителен завой надясно в ЕП според първите национални резултати

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
20:25, 09.06.2024
Чете се за: 02:12 мин.
По света
убедителен завой надясно първите национални резултати
Слушай новината

ЕНП е водеща политическа сила в 4 от 7 държави в Евросъюза с известни вече екзитполове. България е петата страна с убедителна победа на ЕНП.

Германия

Християндемократите са на път да спечелят 30% от гласовете на германците, а крайнодясната "Алтернатива за Германия" печели над 16%. Социалдемократическата партия на канцлера Олаф Шолц остава трета.

Австрия

Възход за крайната десница и Австрия. Партията на свободата е първа с 27% от вота. Втора е Народната партия с 23.5% от гласовете, а трети са Социалдемократите с 23%. За първи път крайнодясната Партия на свободата излиза на челно място на избори в Австрия.

Гърция

Първите екзитполове в Гърция показват победа за управляващата "Нова демокрация", която печели между 28% и 32% от гласовете. Основната опозиция СИРИЗА получава между 15.2% и 18.2%. Социалистите от ПАСОК се нареждат трети с подкрепа между 10.9% и 13.9%.

Нидерландия

В Нидерландия, както стана ясно още в петък на първо място, според екзитполовете, е лявоцентристкия алианс на бившия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс Зелени Леви. Значителен възход отчетоха и крайнодесните на Герт Вилдерс, които досега имаха един, а сега вече ще имат седем евродепутати.

Кипър

Либерално-консервативният Демократически съюз в Кипър, който е част от семейството на ЕНП печели евровота. Съюзът получава между 25.5% и 28.5% от гласовете. Лявата Прогресивна партия на трудовия народ печели между 23% и 26%. Кипър изпраща шестима евродепутати в ЕП.

Хърватия

ЕНП се очертава като победител и в Хърватия, след като Хърватската демократическа общност спечели вота в страната. ХДО получава 33,74%. Втори са социалдемократите с 27,81%.

Малта

В Малта се очертава паритет - шестте места за евродепутати засега се разпределят по равно между Работническата партия, която получава 44,67% и Националистите, за които са гласували 42,52%.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Карлос Алкарас спечели петсетовата битка с Александър Зверев във финала на "Ролан Гарос"
Карлос Алкарас спечели петсетовата битка с Александър Зверев във финала на "Ролан Гарос"
"Галъп" за евровота към 20.00 ч.: Всеки трети е гласувал за европарламент
"Галъп" за евровота към 20.00 ч.: Всеки трети е гласувал за европарламент